Çocuğa cinsel istismara affa tepki yağıyor: Çocuk ve evlilik kelimeleri yan yana gelemez!

Yayın tarihi: 14 Nisan 2020 Salı 8:19 am - Güncelleme: 14 Nisan 2020 Salı 8:37 am

AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı, çocuklara yönelik cinsel istismara affın önünün açan maddeleri içeren infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Karara sosyal medya üzerinden sanatçılar başta olmak üzere toplumun her kesiminden tepki yağdı.

Cinsel istismara uğrayan kız çocuklarının kendilerinden 15 yaş büyük istismarcı ile evlendirilmesini öngören bir kanun teklifi hazırlandı.

Teklifte, 14 yaşına giren bir çocuk ile cinsel istismar faili arasında 15 yaştan fazla fark olmaması, failin suçu işlediğinde başkasıyla evli olmaması ve mağdur çocuğun şikayet etmemesi durumlarında cezanın ertelenmesinin önü açılıyor.

İnfaz düzenlemesi Meclis’ten geçti! Çocuklara yönelik cinsel istismara af geldi, AKP ve MHP’li vekiller kutlama yaptı

‘YASAL ZEMİN HAZIRLANIYOR’

Metnin ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada çok sert tepkiler yükseldi. Başta kadın ve çocuk hakları örgütleri olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi “Çocuk istismarının affı olmaz” sloganıyla tepkisini ortaya koydu.

Mor Çatı, “Türkiye’de kız çocuklarının 13 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının ‘yasal zemini’ hazırlanıyor” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ise, “Çocuklar cinsel obje değildir, evlilik kurumunun tarafı olmamalıdır. Çocukların cinsel istismarına neden olan faillere getirilecek af çocuğun üstün yararına aykırıdır. Yasal düzenlemelerle meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz” paylaşımında bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise, “13 yaşındaki çocukları istismar ederek evlenenlere af getirecek bu kanun teklifi meclise sunulamaz.

Daha önce defalarca karşımıza gelen bu teklifi kimse aklından bile geçirmesin. Korona tedbiri çocuk istismarının önünü açmak olamaz” açıklamasında bulundu.

Sosyal medyada insan hakları alanında çalışmalar yürüten derneklerin dışında birçok tanınan isim de tepkilerini dile getirdi. İşte ünlü isimlerin karara tepkilerini içeren paylaşımları:

GÖKHAN ÖZOĞUZ: ÇOCUĞU OLANLAR BİR KERE DÜŞÜNSÜNLER…

Sanatçı Gökhan Özoğuz, karara tepki gösterdiği paylaşımda “Bunun konusu bile geçtiğinde insanın boğazı düğümleniyor. Çocuğu olan kişiler bir kere düşünsünler LÜTFEN. Bir gün başlarına gelirse ne hissederler, ne yaparlar diye!” ifadelerini kullandı.

NURGÜL YEŞİLÇAY:

Oyuncu Nurgül Yeşilçay ise “Çocuk ve evlilik kelimeleri yan yana gelemez!!! Çocukların cinsel istismarına neden olan kişilere getirilecek af, toplumun mahvına sebep olur!!!” sözleriyle tepki gösterdi.

BÜLENT EMRAH PARLAK: NELER YAŞIYORUZ BİZ…

Oyuncu Bülent Emrah Parlak da “#CocukİstismarınınAffıOlmaz diye hashtag mi olur? Neler yaşıyoruz biz. ‘Ne bakıyon’ diye adam öldürülen bir ülkede neler yapıyorsunuz siz. Ama inan olsun çoluğumuzu çocuğumuzu, kadınlarımızı, eşcinselleri, hayvanlarımızı, doğamızı koruyacağız.” ifadelerini kullandı.

 

HANDE DOĞANDEMİR: DELİRİCEM…

Karara tepki gösteren bir diğer isim de oyuncu Hande Doğandemir oldu. Ünlü oyuncu, “neden neden neden neden neden neden neden neden neden neden deliricem neden neden neden?????????????????????????” ifadeleriyle karara isyan ettiği bir paylaşımda bulundu.

MERT FIRAT: KİMİ YA DA KİMLERİ KURTARMA PEŞİNDESİNİZ?

Oyuncu Mert Fırat ise “Bu zihniyeti var etmenin hesabı kim verecek… Yazıklar olsun adaletinize! Kimi ya da kimleri kurtarmanın peşindesiniz acaba yine?” dedi.

 

BERNA LAÇİN: MİDEM BULANDI!

Oyuncu Berna Laçin, “‘Mağdur ile Fail evlenmişse’ sorun yok öyle mi! Evlenmesin zaten! Evlendirenler de cezalandırılsın hatta! Nikah bu pislikleri örtmez,lağıma batırır! Kimse,hiçbir çocuk bir daha sapığıyla karşılaşmasın! Kız 13’ünü bitirmişse ! 13! Midem bulandı!” sözleriyle kararı eleştirdi.

İSTANBUL BARO BAŞKANI AVUKAT MEHMET DURAKOĞLU: NABIZ YOKLANIYOR

İstanbul Baro Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu ise, iktidarın bu denemeyle nabız yokladığını dile getirdi. Durakoğlu, tepkisini sosyal medyadan, “Olmaz olmaz; oldurulamaz. Nabız yoklanıyor” mesajıyla verdi.

BENZER ÖNERGE 2016’DA DENENMİŞTİ

Kamuoyunda tepkilere neden olan benzer bir düzenleme önergesi, 2016’da meclis başkanlığına verilmişti. Önerge AK Partili milletvekilleri tarafından, “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği “çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddenin yeniden düzenlenmesinin görüşülmesi sırasında verilmişti. Önerge, kanuna cinsel istismar suçu işleyenlerin istismar ettiği kişiyle evlenmesi durumunda ceza almamasını öngören bir madde eklenmesi hakkındaydı.

17 Kasım 2016’da sunulan önerge kabul edilmiş, ancak kamuoyunun yoğun tepkileri sonucu komisyona geri çekilmiş ve tasarıdan çıkarılmıştı. Teklif ilgili önerge metninin çıkarılmasının ardından yasalaşmıştı.