CNN International muhabirinin 24 saat içerisindeki değişimi dehşeti gözler önüne serdi

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 9:43 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2021 Salı 8:05 pm

CNN International muhabiri Clarissa Ward’ın Kabil’de bir gün önce normal kıyafetleriyle yayın yaparken, bir gün sonra ise Taliban’ın dayattığı kara çarşafla ekranlarda görünmesi değişimi gözler önüne serdi.

CNN International muhabiri Clarissa Ward, yayını kara çarşafla yapmak zorunda kaldı. Taliban militanlarının Kabil’e girmesinden bir gün önce normal kıyafetleriyle yayına çıkan Ward, bir gün sonra ise Taliban’ın dayattığı kara çarşafla CNN International ekranlarında göründü.

Öte yandan Afganistan yayın kanallarında da radikal değişiklikler yapıldı. Ülkede yayın yapan ana televizyon kanallarında kadın sunucuların ekrandan alındığı görüldü.
CNN International Muhabiri Clarissa Ward, “İslam Emirliği’nin ilk günündeyiz. Çok şey değişti. Gördüğünüz gibi kılık kıyafet kuralları da değişti” ifadelerini kullanıyor.

Taliban’ın Kabil’e girmesinden önce bölgedeki son durumu üzerinde tişörtle anlatan Ward, bu gelişmenin ardından şehri terk etmek yerine militanlarla anlaşma sağladı ve Taliban’ın dayattığı kılık kıyafet kurallarına uygun olarak kara çarşafla yayına çıktı.

Ward, Taliban’a yönelik “Dünyaya hukuk ve nizamı sağlayacaklarını kanıtlamak istiyorlar.” derken şu değerlendirmede bulundu:

Çok farklı bir hikaye var bugün. Hikaye sokakta olmayanlarla ilgili. Güvende hissetmeyenler, korkanlar, saklananlar var bu şehirde. On binlerce belki yüz binlerce kişi var. Onları göremiyoruz, bize konuşmuyorlar; çünkü korkuyorlar.

KADIN SUNUCULAR EKRANDAN ALINDI

CNN International muhabirinin bir gün arayla çıktığı ekranda Taliban tarafından dayatılan kara çarşafla görülmesinin ardından Afganistan’da yayın yapan televizyon kanallarında da radikal değişiklikler göze çarpıyor. Ülkede yayın yapan ana televizyon kanallarında kadın sunucuların ekrandan alındığı görüldü.

Afgan devletine ait National Afghanistan TV ile özel kanallarlar Tolo News, Ariana, Shamshad ve 1TV’de Taliban’a yönelik lehte yorumlarda artış oldu. BBC’nin aktardığı habere göre; televizyonlarda eleştirel haberler çok azaldı.

15 Ağustos akşamı Taliban tarafından ele geçirilen Devlet Televizyonu’nda ise büyük ölçüde dini içerikler yayınlanıyor.