ÇMO’dan “Çevre” ve “Atık” uyarısı

Yayın tarihi: 8 Nisan 2020 Çarşamba 12:31 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2020 Çarşamba 12:31 pm

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, COVID-19 salgını nedeniyle Çevresel önlemler ve atıkların oluşturabileceği riskler konusunda bilgi paylaşımı yaptı. Doğan “Virüsün canlı kalma süresi ve temasla bulaşma durumu göz önüne alındığında, hijyen ve atık yönetimi konusunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır.” dedi.

“DEZENFEKTASYON TAVİZ VERİLMEDEN SÜRDÜRÜLMELİ”

Yerel yönetimlerin hem salgınla mücadele, hem de sosyal anlamda çeşitli çalışmalar yaptığını anımsatan Doğan, “Yerel yönetimlerce, insanlarımızın yoğun olarak kullanım sağladığı cadde ve sokaklar, kamusal açık ve kapalı alanlarının dezenfeksiyonu, taviz verilmeden riskler minimize edilerek süreç yönetilmelidir” dedi. Dezenfektasyon konusunda bilgilendirmenin yapılmasının halkın şüphelerini azaltacağına dikkat çeken Doğan atıklar konusunda da şunları söyledi;

“VİRÜS ATIKLARDAN DA BULAŞABİLİR”

“Halk sağlığını ilgilendiren virüs salgını süreci, aynı zamanda sağlıklı ve dengeli bir çevrenin önemini, çevre adına yürüttüğümüz çalışmaların toplum sağılığı açısında bir anlamda önleyici bir hekimlik olduğunu açıkça göstermiştir. Virüsün canlı kaldığı ve bulaşma riski yarattığı ortamlar yaşam alanlarımızdan ibaret olmayıp ayrıca temas edip kullandığımız atıklarda bulaştırma riski taşımaktadır. Atık toplama, aktarma, geri kazanım bertaraf süreçlerinde belli bir yol alınmış olmasına rağmen henüz gerçek bir atık yönetimi sağlanamamaktadır. Toplama ayırma, geri kazanım ve geri dönüşüm tesislerinde, atık aktarma istasyonları ve düzenli atık depolama sahalarında, atıkların üzerinde COVID-19 virüsünün bulunması olasıdır. Bu nedenle tüm atık sektöründe çalışanların maske, kesici-delicilere karşı güvenli iş eldiveni, koruyucu gözlük takması ve iş elbisesi giymesi sağlanmalıdır”

“AYIRT ETMEKSİZİN TÜM SEKTÖR ÇALIŞANLARI KİŞİSEL KORUMA EKİPMANLARI KULLANMALI”

Atık toplayıcılara, salgından etkilenmemeleri için koruyucu donanım temin edilmesi veya salgın geçene kadar faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini ifade eden ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan, “Bu süreçler yaşanırken ayırt etmeksizin tüm sektörlerde görev yapan personellerin kişisel koruyucu ekipman kullanmaları sağlanmalı ve risk azaltılmalıdır. Görev yapan personellerin ve vatandaşlarımızın kullanmış olduğu maske, eldiven, bone, galoş, tek kullanımlık kıyafetler vb. tüm kişisel koruyucu ekipman tıbbi atık olarak değerlendirilmeli ve diğer atıklar haricinde değerlendirilerek bunlara uygun ayrı toplama istasyonları kurulup kontrollü toplanması sağlanarak bertaraf edilmelidir. Bu süreçte hastalığın kuluçka dönemi göz önüne alındığında kimin enfekte olup olmadığı bilinmediğinden, temas edilmiş kişisel koruyucu donanımlar tıbbi atık olarak işlem görmelidir.” dedi.

Hastane atıklarının durumunu da değerlendiren Doğan “Özellikle hastane atıklarının yönetiminde gerekli hassasiyet gösterilmeli ve varsa eksikliklerin ivedi olarak giderilmesi konusunda gerekli destek sağlanmalıdır. Deponi alanında tıbbi atıkların sterilizasyonunun tam anlamıyla gerçekleştirildiği konusunda yerel yöneticiler tarafından yaşadığımız günlerin hassasiyeti göz önüne alınarak denetimler artırılmalıdır” diye konuştu.

“KENTİMİZDE ÇEVRE YÖNETİMİNE DAİR GÖREVE HAZIRIZ”

İnsan sağlığının hiçbir zaman çevre sorunlarından ayrı düşünülmemesi gerektiğini belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, çevreye yapılacak her türlü yatırımın ve önleyici tedbirin aslında tüm canlı yaşamının sağlığına yönelik yapılmış olacağını kaydetti. Doğan, “Vatandaşlarımızın sağlıklı güzel günlerde normal yaşamına dönmesinde, tüm sorumluluk sahiplerinin elinden gelenin fazlasını yapacağından şüphe duymadığımızı ve sürecin tüm aşamalarında görev yapan herkese sonsuz minnetimizi sunuyor, kentimizin çevre yönetimine dair göreve hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Sosyal mesafeyi koruyalım, evde kalalım.” Diyerek sözlerini tamamladı.