Çıplak sorgulama! İsrail ordusundan tatbikat özrü

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 10:48 am - Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba 10:48 am

İsrail ordusu, Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da bir Filistinliyi kaçırdığı varsayılan tatbikatla ilgili görüntüler nedeniyle özür diledi.

İsrail ordusu, geçtiğimiz günlerde işgal altındaki Batı Şeria’da fanatik Yahudi yerleşimcilerin bölge sakini bir Filistinliyi kaçırdığı senaryolu bir tatbikat düzenledi. Tatbikatın görüntülerinde, Yahudi yerleşimcilerin bir Filistinliyi kaçırdığı, yerleşimci rolündeki askerlerin ‘düşman’ yazılı yelekler giydiği görüldü.

Söz konusu tatbikatın görüntüleri tepkilere neden oldu. İsrail ordusu teğkiler üzerine açıklama yaptı. Ordu, tatbikatın 100 kadar senaryonun ‘en aşırıları’ arasında yer aldığını belirtti. Öte yandan tatbikatta yerleşimci gibi davranan askerlerin ‘düşman’ olarak işaretlenmesi nedeniyle özür dilendi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “Söz konusu senaryonun uygulanmaması gerekirdi. Araştırıp öğreneceğiz ve bundan zarar gören herkesten özür dileriz” dedi.

“AHLAKİ OLARAK KÖRLER”

Filistinlilere yönelik ırkçı söylemleri nedeniyle hüküm giymiş olan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “yerleşimcileri düşman olarak yansıtan subayların ahlaki olarak kör olduklarını” söyledi. Yahudi yerleşimcilerin destekçisi olan aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de tatbikata karışan yetkililerin “görevlerine devam edemeyeceğini, yerleşimcilerin, hayatı ve güvenliğinden sorumlu olamayacağını” belirtti.

NETANYAHU DA TEPKİ GÖSTERDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yaptığı yazılı açıklamada, “Bu kurgusal senaryo gerçeklikten uzak. Batı Şeria’nın sakinleri (yerleşimciler), bunların çoğunluğu İsrail’in savunması için savaşıyor ve canlarını veriyor. Bu durumda Batı Şeria’daki kardeşlerimize karşı bu duyarsızlığı kabul etmeyeceğim” ifadesini kullandı.

ÇIPLAK SORGU FOTOĞRAFINI PAYLAŞAN ASKER DE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Öte yandan, bir İsrail askerinin saldırı altındaki Gazze’de iç çamaşırıyla bir sandalyede bağlanmış bir Filistinlinin fotoğrafını paylaşması da tepki çekti. Söz konusu fotoğrafta, vücudunda yaralar olduğu görülen Filistinli bir erkek çıplak bir şekilde bir sandalyeye bağlanmış bir şekilde görülüyordu, karşısında ise bir İsrail askeri yer alıyordu.

Gazze’deki Rimal mahallesinde bulunan bir okulda çekilen bu görüntünün askerin kendisi tarafından paylaşıldığı ifade edildi. Tepkilerin ardından açıklama yapan İsrail ordusu, sandalyeye bağlı halde görülen Filistinlinin sorgunun ardından serbest bırakıldığını, kendisinin bir ‘terörist’ olmadığını ve askerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. IDF, askerin davranışının ‘IDF’nin emir ve değerlerine aykırı olduğunu’ ifade etti.

(AA)

israil tatbikat , israil ordusu, filistin, özür açıklaması

BM: İsrail, Filistin’e giden yardım konvoyunu vurdu

Kaynak: AA