Çıplak aramayı gözler önüne seren iki mektup! Soylu buna ne diyecek?

Yayın tarihi: 25 Aralık 2020 Cuma 11:30 am - Güncelleme: 25 Aralık 2020 Cuma 11:30 am

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Sezgin Tanrıkulu’na iki cezaevinden gelen mektup, infaz kurumlarındaki çıplak aramayı gözler önüne serdi. Cezaevinde kalan A.A. çıplak aramayı kabul etmeyenlerin zorla kıyafetlerinin çıkarıldığını dile getirirken, F.K. ise çıplak aramanın yanında “Hazır ol”da sayımı reddettikleri için darp edildiklerini belirtti. CHP’li vekiller ise cezaevlerinde çıplak aramanın araştırılması için alt komisyon kurulmasını istedi. Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu da “Çıplak arama iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur. Bunu meclis kürsüsüne taşımak da kelimenin tam anlamıyla acizliktir. Bunu ispatlamayan da namussuzdur” demişti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na gelen iki mektup cezaevlerindeki çıplak aramayı gözler önüne serdi.

Soylu’dan ‘çıplak arama’ yanıtı: Gergerlioğlu bir FETÖ’cü teröristtir

“TACİZE VARAN ARAMALAR YAPILIYOR”

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan mektup yazan A.A., buraya sürgün edildiğini belirterek, çıplak aramaya maruz kaldığını anlattı. A.A., “Onur dışı, ahlak dışı, insanlık dışı olan, insanlığa karşı suç niteliğinde sayılan çıplak arama ve normal aramalarda tacize varan aramalar yapılıyor. Bu durumları kabul etmeyenler darp ediliyor. Zorla elbiseleri çıkartılıyor. Süngerli denilen hücreye atılıp ayrıca darp ediliyor” dedi.

Kahramanmaraş’taki Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan F.K. ise gözlerini korkutmak için psikolojik baskı ve şiddet uygulandığını kaydederek, kendilerine çıplak arama yapıldığını dile getirdi. F.K. ceza infaz kurumu memurlarının havalandırmaya gittikleri sırada kendilerini ayakta “Hazır ol”da beklettiğini ve bunu Adalet Bakanlığı’nın genelgesine dayandırdığını belirterek, kendilerini buna karşı çıktığını aktardı. F.K. “Sayımı oturarak vermek istiyoruz” dediğinde müdürün infaz koruma memurlarına talimat verdiğini, bunun üzerine darp edildiğini belirtti. Koğuş ve hücrelere atıldıklarını dile getiren F.K., hasta arkadaşlarının müdüre genelgede sorduğu soru sonrasında yaşananları da şöyle anlattı:

“Arkadaşımız ‘Müdür bey şu an içerisinde olduğumuz durum, kapısız, yataksız, sandalyesiz, yaşama dair hiçbir şey olmayan genelgenin içinde var mı?’ diye sordu. Müdür ‘Evet var’ dedi.”

Tuncay Özkan: Ben de çıplak aramaya maruz kaldım

“CİNSEL ŞİDDETE DÖNÜŞEN BİR UYGULAMADIR”

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ve komisyonun CHP’li üyeleri Servet Ünsal, İrfan Kaplan, Ali Haydar Hakverdi, Sevda Erdan Kılıç ve Mahmut Tanal ise cezaevlerindeki çıplak aramayla ilgili alt komisyon kurulması için önerge verdi. İnsan Haklarını İnceleme komisyonu Başkanlığı’na sunulan önerge şöyle:

“Son 18 yılda gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde tutuklu, hükümlü ve hükümözlülerin maruz kaldığı insanlık onuruna yakışmayan çıplak arama uygulamasının git gide arttığı iddialarına yönelik sayısız şikayet yapılmaktadır. Çıplak arama uygulamalarının AKP Hükümetleri döneminde ve akabinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile adeta rutin bir uygulamaya dönüştüğü yönünde artan iddialar mevcuttur… Çıplak arama vücut dokunulmazlığını ihlal etmekte olup, tüm insanlar bakımından adeta cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamadır.”

Müyesser Yıldız: Çıplak aramanın tanığıyım

SOYLU NE DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çıplak aramalarla ilgili, “Uşak’la ilgili bir iddia ortaya attılar. Valiliğimiz-Emniyetimiz yalanladı. Tekrar ortaya attılar. Ne yazık ki dün ana muhalefet liderinin hâlen bu yalanların arkasında durduğuna şahit olduk. Buradan söyleyeyim… Türk polis teşkilatına bu iddiaları atan ispatlamazsa, namussuzdur, şerefsizdir. Çıplak arama iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur. Bunu meclis kürsüsüne taşımak da kelimenin tam anlamıyla acizliktir. Bunu ispatlamayan da namussuzdur” ifadelerini kullanmıştı.

‘Çıplak arama’ önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Gergerlioğlu’ndan Soylu’ya ‘FETÖ’cü terörist’ yanıtı