‘Çıplak arama’ önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Yayın tarihi: 23 Aralık 2020 Çarşamba 12:03 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2020 Çarşamba 12:03 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından TBMM’ye çıplak aramayla ilgili verilen araştırma önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Günlerdir Türkiye gündeminin ilk sıralarına yerleşen çıplak arama konusunun araştırılması için HDP Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş tarafından verilen araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önergenin reddedilmesini sosyal medya hesabından duyuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ak Parti, MHP oylarıyla çıplak arama önergemiz reddedildi, bu dünyada insanlık dışı cincel taciz içeren çıplak aramaların üstünü örttüklerini sanıyorlar” dedi. Kamu vicdanının her şeyi bildiğini kaydeden Gergerlioğlu, “Bu dünyada da öte dünyada da bu insanlık suçunun üstünü örtmenizden dolayı yargılanacaksınız” ifadesini kullandı.

“DERİN DEVLETİN YENİ SAHİBİ OLDUNUZ”

Önerge üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ben yirmi beş yıl avukatlık yaptım; gitmediğim cezaevi kalmadı, gittiğim her cezaevinde, her gözaltı merkezinde çıplak arama şikâyetiyle karşı karşıya kaldım. Dolayısıyla bu uygulamaya karşı sağır olmanız, ‘Hayır yapılmıyor’ demeniz hayret verici. Niye hayret verici? Çünkü devletin yeni sahibi oldunuz, derin devletin yeni sahibi oldunuz. Dolayısıyla bu devletin yaptığı bu kirli şeyi de sahiplenmek durumunda kalmıyorsunuz ve inkâr ediyorsunuz, mesele bu. Yoksa çıplak arama yapılıyor hem de mütedeyyin kadınlara karşı yapılıyor, çok ağır yapılıyor ve her yerde yapılıyor, her gözaltı işleminde yapılıyor bu neredeyse” şeklinde konuştu.

Tanrıkulu, “Cezaevine girişte kadınlara mutlaka çıplak arama yapılıyor ve çıplak arama işkencedir. Bunu, burada telin etmeliyiz, özellikle kadınlara karşı yapılan bu alçakça, bu utanmazca saldırıyı hep beraber telin etmeliyiz” dedi.