Cinsel şiddetle mücadelede farkındalık! ‘Öyle Değil Böyle’

Yayın tarihi: 13 Kasım 2019 Çarşamba 2:04 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2019 Çarşamba 2:04 pm

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi “#ÖyleDeğilBöyle” sloganı ile cinsel şiddete karşı bir video hazırladı. Ünlü oyuncularında yer aldığı videounun yanı sıra İstanbul’un çeşitli ilçelerinde de afiş çalışması yapıldı.

“Cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan ve faili aklayan toplumsal algı ve yaklaşıma müdahale ediyoruz” denilerek hazırlanan videoda; Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Hasibe Eren, Laçin Ceylan, Seyhan Arman ve Tülin Özen gibi isimler de yer aldı.

‘ÖYLE DEĞİL BÖYLE’

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

Türkiye’de cinsel şiddetin önlenmesi, azalması, konu ile ilgili toplumsal farkındalığın artması için toplumun her kesimini çözümün bir parçası olmaya çağırıyoruz. Çağrımıza kulak veren, mücadelemizi büyüten, toplumsal dönüşümünde aktif rol alan Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Hasibe Eren, Laçin Ceylan, Seyhan Arman ve Tülin Özen ile öyle değil böyle diyerek cinsel şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatıyoruz.

Bundan sonra:

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerden bahsederken acıyan, mağdurlaştıran, kurbanlaştıran, yargılayan, utandıran bir toplumsal dil ve yaklaşım yerine; güçlendirici, dayanışmacı ve hak temelli bir dil ve yaklaşım için “Öyle Değil Böyle”

Cinsel şiddetten bahsederken maruz bırakılanın eylemlerine değil, failin ve kurumların sorumluluklarına odaklanan bir dil ve yaklaşım için Öyle Değil Böyle

Herkes cinsel şiddetin faili olabilir ya da herkes şiddete maruz bırakılabilir gerçeğinin farkında olmak için Öyle Değil Böyle

Şiddeti estetikleştiren ve yeniden üreten bir dil yerine, şiddetin dilde başladığını savunan bir toplumsal algı için Öyle Değil Böyle

Değişim bizimle başlayacağı için Öyle Değil Böyle

AFİŞ ÇALIŞMASI

Dernek, “Cinsel şiddet mitlerini yeniden üretme, cinsel şiddeti engelle” diyerek afiş çalışması da başlattı.

Video sosyal medyada kısa sürede çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşıldı ve hazırlanan afişler de İstanbul’un çeşitli yerlerine asıldı.

Afişlerde “Cinsel şiddetin bahanesi olmaz”, “Tecavüz tehdidinin şakası olmaz”, “Herkes cinsel şiddet faili olabilir” ifadeleri yer aldı.