Sağlık Bakanlığı'nın, Koronavirüs tesbiti için Çin'den sipariş verdiği 2  milyon hızlı test kitinin ilk partisi geldi.  İlk 50 bin kitlik parti hibe olarak gönderildi. Türkiye, 1938 yılında Çin'e 1 milyon kolera aşısı göndermişti.

Çin’den temin edilen 2 milyon adet 15 dakikada koronavirüs tespiti yapan hızlı tanı kitinin ilk partisi Turkish Cargo’ya ait kargo uçağıyla sabaha karşı Türkiye’ye getirildi. Çin’den başlayarak dünyaya yayılan Türkiye’de de gün geçtikçe etkisini artıran koronavirüs salgınıyla mücadele etmek amacıyla Çin’den temin edilen 15 dakikada virüs tespiti yapan hızlı tanı kitleri Türkiye’ye ulaştı. Çin’in Şanghay kentinden alınan hızlı tanı kitlerini taşıyan Turkish Cargo’ya ait geniş gövdeli kargo uçağı sabaha karşı 04:00 sıralarından Atatürk Hava Limanı’na iniş yaptı.

TOPLAMDA 2 MİLYON ADET GETİRİLECEK

Burada resmi plakalı minibüsle gelen görevliler tarafından alınan kitler, aynı minibüse konularak Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Çin’den temin edilen toplamda 2 milyon adet hızlı tanı kitinin ilk partisi Türkiye’ye getirilirken kalan kısımlarının ise parça parça getirileceği öğrenildi.

"50 BİN TEST HİBE"

Habertürk'de test kitleri ve kitleri Türkiye'ye getiren firma hakkında bilgi de veren Muharrem Sarıkaya şunları söyledi:

"Türkiye'ye Çin'den test kitleri gelecek. Bunlar 10-15 dakikada yüzde 90-95 oranında doğru sonuçlar veren test kitleri. 50 bin kit gelecek. Pazartesi ise 1 milyon kit daha gelecek. Ondan sonraki pazartesi de 1 milyon adet kit gelecek. Çin bu test kitlerinin üretimine yeni başladı ve Türkiye'ye bir ayrıcalık tanıdı.

"16 DOLARLIK TEST TÜRKİYE'YE 4 DOLAR"

Kitleri Türkiye'ye getiren firma ilk 50 binlik paketi Türkiye'ye hibe olarak göndermiş. Diğer paketleri de 16 dolar olan fiyatı 4 dolara indirerek Türkiye'ye veriyor.

Kitlerin getirilmesi konusunda bir sınırlama da yok isterse bakanlık kendisi de getirebilir. Firma tamamen toplum sağlığını düşünerek milliyetçi bir yaklaşım ortaya koyuyor.

"ÇİN HÜKÜMETİ İLE YAKIN İLİŞKİLERİ VAR"

Çin hükümet ile eskiden beri dostane bir ilişkisi olan bu firma koronavirüs salgını başladığında elinde bulunan yüklü miktardaki N95 tipi maskeyi Çin'e göndermiş. Çin'de de teknoloji ve silah sanayisi alanında iş yapan bir firma bu firma. Bu test kitlerinin gelişinin yolu da böyle açılmış"

Salgın sonrası Stephen Hawking’in kehanet gibi uyarıları yeniden gündemde!  https://tele1.com.tr/halk-can-akp-imar-derdinde-af-geliyor-dunyanin-konustugu-rapor-65-yas-cezasi-belli-oldu-3-meslek-muaf-uyari-fayda-etmedi-kibrista-ilk-olum-adliyede-virus-izni-22-mart-gunun-ozeti-143972/

İşte hızlı tanı kitinde ortaya çıkan 'Mustafa Kemal' detayı

Çin'den, gelen ve Koronavirüs tespitinde kullanılan ilk posta 50 bin tanı kiti Türkiye'ye hibe olarak gönderdi.
Mustafa Kemal Atatürk, ölmeden birkaç ay önce yaz aylarında, Çin'den gelen 'Kolera aşısı' talebinin karşılanması için talimat vermişti.  Atatürk'ün 1928 yılında kurduğu Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'ndan, Çin devletine, 1 milyon kolera aşısı gönderildi.

Buzlu cam benzeri yapılar… İyileşen korona hastalarının akciğerlerinde şoke eden bulgular  

ARŞİV BELGELERİ

Yeniçağ gazetesi, Çin’e ilk kolera aşısının Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında gönderildiğine dair arşiv belgelerini de ortaya çıkardı. Çin sıhhat dairesince istenilen kolera aşısının gönderilmesiyle ilgili Başbakanlık arşivinde en son 27.07.1938 tarihinde imzalanmış belge. 06.08.1938 tarihli Shunpao [Shen Bao] gazetesinin haberinde "Türkiye, Filipinler üzerinden Çin’e kolera aşısını gönderen ilk ülke olmuştur" ifadelerine yer verildiği ortaya çıktı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü?
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın sayfasındaki bilgilere göre; , Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü adı ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk Halk Sağlığı Laboratuvarı olarak; halkın sağlığının korunması ve temel laboratuvar hizmetleri yürütmek amacıyla 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulmuştur. Ankara’da bulunan ulusal referans laboratuvarı olup; hıfzıssıhha, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesindeki altı bölümden biridir. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, hızlı yayılan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele, vücut yüzeyinde bulunan; çevresinde yerleşmiş, yalnız bir türe özgü laboratuvarlar olarak kurulmaya başlanmıştır. 1950’li yıllardan sonra Hıfzıssıhha Enstitüsü; Türk halk sağlığının korunmasında laboratuvar hizmetlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması başlatılarak; 16 ilde bölgesel düzeyde hizmet vermek amacıyla şubeler açılmıştır.

AKP KAPATMIŞTI

Atatürk tarafından kurulan ve yıllarca ülkenin aşı araştırmalarını ve üretimini üstlenen Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 2011 yılında, AKP hükümeti tarafından kapatılmıştı. [caption id="attachment_144044" align="alignnone" width="1000"]H Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, AKP hükumeti tarafından kapatılmıştı.[/caption]
Muhabir: Alp Yanardağ