Çin’i karıştıran ‘Wuhan Günlükleri’… Ölüm tehditleri alıyor!

Yayın tarihi: 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:56 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:56 pm

Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan ketinde yaşanan trajediyi bir internet günlüğüyle dünyaya aktaran ünlü yazar Fang Fang ülke içinde milliyetçi tehditlerle karşı karşıya. Fang Fang günlüğünde, kalabalık hastanelerin hastaları geri çevirmesinden, maske bulunamaması ve akrabalarının ölümlerinden söz ediyor.

Koronavirüs nedeniyle Çin’in Wuhan kentinde uygulanan katı sokağa çıkma yasağı sırasında 11 milyon kişinin sesi olan ünlü yazar Fang Fang milliyetçilerin saldırısı altında. Fang Fang’ın ‘Wuhan Günlükleri’, kentte yaşayan 11 milyon kişinin sokağa çıkmasının yasaklandığı 23 Ocak’tan bu yana Çin içinde milyonlarca kişi tarafından okunmuştu. Ancak şimdi günlüklerin İngilizce tercümesinin yayımlanacak olması işleri değiştirdi.

Fang Fang sosyal medyada, virüs nedeniyle Çin’i suçlayanlara malzeme vermekle suçlanıyor. Ünlü yazar, ölüm tehditleri aldığını ve ev adresinin sosyal medyada paylaşıldığını açıkladı.

GÜNLÜKLERDE NE VAR?

Çin’in en prestijli edebiyat ödüllerinden birinin de sahibi olan 64 yaşındaki Fang Fang, ‘Wuhan Günlükleri’nde çoğunlukla kentteki ortamı anlatıyor. Ancak bazı metinlerde, Pekin yönetiminin siyaseten hassas bulabileceği eleştiriler de yapıyor; kalabalık hastanelerin hasta geri çevirmesinden, maske bulunamamasından ve akrabalarının ölümlerinden söz ediyor.

‘DOKTORLAR BULAŞTIĞINI BİLİYORDU’

Bir metinde, şu ifadeleri kullanıyor: “Doktor bir arkadaşım bana şöyle dedi: Biz doktorlar hastalığın insandan insana geçtiğinin aslında epey bir süredir farkındayız. Bunu üstlerimize rapor ettik ama kimse halkı uyarmadı.”

Fang günlüklerinde, Pekin yönetimine internet sansürünü kaldırma çağrısı da yapıp, “Sayın internet sansürcüleri, Wuhan halkının konuşmasına izin vermelisiniz” demişti.

‘BATI’YA MALZEME VERME’ İDDİASI

Fang Fang’ın günlüklerinin Amerikan yayınevi HarperCollins tarafından İngilizce olarak yayımlanması öncesinde, Çin’in sosyal medyası Weibo’dan sözlü saldırılar da gecikmedi. Bir kullanıcı “Bravo Fang Fang. Batılı ülkelere Çin’e saldırmaları için cephanelik veriyorsun. Hain karakterini gösterdin” derken, bir diğeri Fang’ı Wuhan’daki 4 bin ölü üzerinden para kazanmakla suçlayarak “Günlüklerini kaç paraya sattın?” diye sordu.

‘MİLLİYETÇİLERİN İNTERNET KABADAYILIĞI’

Çok sayıda benzer hakaretle muhatap olan Fang, ölüm tehditleri aldığını ve ev adresinin internette paylaşıldığını açıkladı. Çinli yazar, milliyetçilerin internet kabadayılığına maruz kaldığını söyledi.