Çin’den Türkiye’ye ticaret daveti

Yayın tarihi: 25 Haziran 2022 Cumartesi 10:55 am - Güncelleme: 25 Haziran 2022 Cumartesi 10:55 am

Türk iş insanları Şangay’da düzenlenecek olan 5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na davet edildi.

Çin 5-10 Kasım tarihleri arasında Şangay’da dünyanın en büyük ithalat fuarlarından biri olan 5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nı düzenleyecek.
Dünya Gazetesi’nden Handan Sema Ceylan’ın haberine göre,Fuar öncesi TÜSİAD’da düzenlenen toplantıda, Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, “Çin artık Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı. 2021’de ikili ticaret hacmi 35,9 milyar dolar oldu” diyerek, bu hacmin daha da artırılması için Türk iş insanlarını Şangay’da kasım ayında düzenlenecek 5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na davet etti.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Çin Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇİNSİAD) iş birliğiyle İstanbul’da düzenlenen “Türkiye-Çin Ekonomik İş Birliği Toplantısı”nda konuşan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, mevcut uluslararası konjonktürde Türkiye’nin Çin ile el ele vererek iş birliği yapılması gerektiğini dile getirdi. Liu, şöyle devam etti: “Çin’de iş ortamlarını daha çok iyileştireceğiz. Türkiye dahil tüm ülkelerden gelen şirketlerin Çin’de yatırım yapması, Çin pazarına girmesi sağlanacak.”

Liu, “Çin artık Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı. 2021’de ikili ticaret hacmi 35,9 milyar dolar oldu. İki ülkenin stratejik iş birliği giderek derinleşiyor” diye konuştu. Liu, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Türkiye ile Çin arasında verimli sonuçlar elde edildiğini, Orta Koridor ile Çin’den gelen malların İstanbul üzerinden Avrupa’ya ulaşacağını vurguladı.

ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan ise toplantıda, “Kaliteli ürünler için de ticaret yapılırsa daha uzun vadeli ilişkiler kurulabilir. Çin ve Türkiye kendi para birimleri ile takas yapabilmeli” dedi.

Şeker ithalatında kimlere vurgun kapısı açılacak?