Çin’den Harvard Tıp Fakültesi’ne yanıt: İnanılmaz derecede saçma

Yayın tarihi: 9 Haziran 2020 Salı 5:17 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2020 Salı 5:19 pm

Çin yönetimi, Harvard Tıp Fakültesi’nde görevli uzmanların koronavirüsün Ağustos ayında Çin’den yayılmış olabileceği iddialarını “saçma” olarak nitelendirdi.

Harvard Tıp Fakültesinde görevli uzmanlar, farklı tarihlerde çekilmiş uydu fotoğraflarını karşılaştırarak, yeni tip koronavirüsün Çin’in Wuhan kentinde, açıklanandan çok daha önce yayılmış olabileceğini öne sürdü.

HASTANE YOĞUNLUĞUNU GEREKÇE GÖSTERDİLER

Araştırma ekibi, geçen sonbaharda çekilmiş uydu görüntülerine dayanarak, Wuhan’daki hastanelerin otoparkındaki araç sayısının bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında büyük artış gösterdiğini ve bunun Covid-19 salgınından kaynaklanan bir hastane ziyareti yoğunluğu olabileceğini iddia etti.

Araştırma sözcüsü, “Artan hacmin yeni tip virüsle doğrudan ilişkili olup olmadığını doğrulayamasak da kanıtlarımız koronavirüsün, Wuhan Deniz Ürünleri pazarında [Çinli otoriteler tarafından] tanımlanmadan çok önce ortaya çıktığını gösteren diğer çalışmaları destekliyor” dedi.

‘İLGİNÇ BİR FİKİR’

Edinburgh Üniversitesi’nden viroloji uzmanı Paul Digard ise salgınları tespit etmek için arama motoru verilerini ve hastane trafiğinin uydu görüntülerini kullanmanın “bir miktar geçerliliği olan ilginç bir fikir” olduğunu söyledi ve sonucu tam olarak karşılaşamadığını da sözlerine ekledi.

‘İNANILMAZ DERECEDE SAÇMA’

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Salı günü yaptığı açıklamada, “Trafik hacmi gibi yüzeysel gözlemler ile bu sonuca varmanın inanılmaz derecede saçma olduğunu düşünüyorum” dedi.