Çin’den AB’ye hazırız mesajı!

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 1:09 am - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 1:09 am

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı. Yapılan açıklamada, Çin’in düşmanlıkları durdurmaya ve diyaloğu desteklemeye hazır olduğunu belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu devam ederken, diplomasi trafiği de sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Dış Eylem Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile telefonda görüştüğü ve görüşmede Ukrayna-Rusya savaşının ele alındığı belirtildi.

Rusya geçici ateşkes ilan etti! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

ÇİN’DEN HAZIRIZ MESAJI

Açıklamada, “Yüksek Temsilci ve Başkan Yardımcısı Borrell, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde ve Genel Kurul’da toprak bütünlüğüne, ulusların egemenliğine ve sınırların dokunulmazlığına verdiği desteğin yanı sıra Çin’in düşmanlıkları durdurmaya ve diyaloğu desteklemeye hazır olduğunu belirten konumu için takdirini dile getirdi” ifadelerine yer verildi.

MÜLTECİ KONUSUNA DİKKAT ÇEKTİ

Borrell ve Wang’ın büyük ölçekli bir insani krizin önlenmesi gerektiği konusunda anlaştıkları aktarılan açıklamada, “Yüksek Temsilci ve Başkan Yardımcısı, düşmanlıkların derhal durdurulmasının mutlak gerekliliğine dikkat çekti ve Avrupa’daki İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek sayıda mülteciye ve uluslararası insani hukukun ağır ihlalleri de dahil olmak üzere sivil nüfusun kabul edilemez şekilde hedef alınmasına ve acı çekmesine atıfta bulundu.

Çinli mevkidaşından sivil nüfusun tahliyesine izin vermek için insani koridorların kurulmasını desteklemesini istedi” denildi.

Açıklamada  AB-Çin Zirvesi’nde karşılıklı müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.