Çin’deki sel nedeniyle en az 18 kişi hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 4:05 pm - Güncelleme: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 4:05 pm

Çin’in Hınan eyaletinde dünkü yaşanan yoğun yağışların ardından etkili olan sel, can kayıplarına neden oldu. Arama kurtarma ekipleri şimdiye kadar 18 kişinin cansız bedenine ulaşırken, 100 binden fazla kişi güvenli bölgelere yerleştirildi.

South China Morning Post’un haberine göre,  Felaket nedeniyle 200 bin kişi yerinden oldu. Hayatını kaybedenlerin 12’sinin Hınan’ın başkenti Cıngcou’dan olduğu bilgisi verildi. Cıngcou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, selin kontrol altına alınmasının çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi “olağanüstü yüksek” olarak tanımlandı.

Yağışlar nedeniyle birçok bölgede elektrik ve su kesintisi ile ulaşımda aksamaların yaşandığı Hınan’da, 46 nehir taştı.

60 YILIN EN FAZLA YAĞIŞI

Cıngcou Meteoroloji Bürosundan yapılan açıklamada, kentte 3 günde 617 milimetre yağış görüldüğü, bunun son 60 yılın en yüksek yağışı olduğu belirtildi.

Diğer yandan, yine sel felaketinin yaşandığı Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine bağlı Köln kentine bir günde 154 milimetre yağış düştü, Cıngcou’da ise sadece 1 saatte 209 milimetre yağış görüldü.

Xinhua’nın haberine göre, 9 bin hektardan fazla tarım alanına zarar veren sel ve su baskınlarının ülke ekonomisine maliyeti 11,3 milyon dolar oldu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, metro ve otobüslerde sel sularının koltukların üzerine çıkarak kurtarılmayı bekleyen yolcuların göğüs hizasını aştığı görüldü.

Metroda mahsur kalanların, metro tünelinin kenarlarındaki basamaklardan yürütülerek kurtarıldığı anlar da cep telefonu kameralarına yansıdı.

Görüntülerde, suların çekildiği bazı metro platformlarında yerde cesetler olması ve panikle dışarı çıkabilmek için koşuşturan insanlar dikkati çekti.

Göle dönen Cıngcou yollarında araçlar sürüklenirken, bazı insanlar araçların üzerine çıkıp kurtarılmayı bekledi.

Cıngcou’da çamur dolu bir çukura düşen anne ile iki çocuğunun yardımına ise yoldan geçen biri koştu. Bu kişi, şemsiyesini uzatarak anne ve çocuklarını kurtardı.

Bu arada, yolda akıntıya kapılan bir kadını ise çevredekiler uzattıkları halat yardımıyla çekti.

Hınan eyaletinde 17 Temmuz’dan bu yana belirli aralıklarla etkili olan sağanak dün sele yol açmıştı.

Cıngcou’daki metro ağını su basmış, çok sayıda yolcu mahsur kalmıştı.