Çin’de ‘kısırlaştırma’ iddiası: Kadınları özgürleştiriyoruz!

Yayın tarihi: 8 Ocak 2021 Cuma 3:06 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 3:16 pm

China Daily adlı bir internet haber sitesinde yer alan habere göre, Doğu Türkistan’daki Uygur Türkü kadınların  doğurganlığını azaltan yöntemler uygulandığının yazılması, Pekin yönetimini de açıklamaya zorladı.

Haberi Twitter’dan paylaşan ABD’nin Çin Büyükelçiliği, “kısırlaştırma” uygulamasını “kadınları özgürleştiriyoruz” iddialarıyla savundu.

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uyguladığı zulüm her geçen gün daha da belirginleşiyor. Dün China Daily adlı bir internet haber sitesinde yer alan haberde, Doğu Türkistan’daki Uygur Türkü kadınların doğurganlığını azaltan yöntemler uygulandığının yazılması, Pekin yönetimini de itirafa zorladı.

“Aşırılığın ortadan kaldırılması Sincan kadınlarına daha fazla özerklik kazandırdı” başlığı ile yayınlanan haberde yer verilen raporda, Uygur Türkü kadınların kısırlaştırılmasına “Kadınlar çocuk yapma makineleri olmaktan çıkarıldı” cümleleri ile yer verildi.

Dikkat çeken hamle ise Çin’in ABD Büyükelçiliği’nden geldi. Büyükelçiliğin kadınların kısırlaştırılmasını ve kültürel soykırımı “Zihinlerin özgürleştirilmesi ve üreme sağlığı” olarak ele alan haberi paylaşması, Çin’in Uygur türkü kadınların doğurganlıklarını azaltacak müdahalelerde bulunduğunun itirafı niteliğinde.

KISIRLAŞTIRMA ‘ÖZGÜRLÜK’ OLARAK SAVUNULDU

China Daily’nin aktardığı Sincan Kalkınma Araştırma Merkezi tarafından dün yayınlanan raporda, 2018’de Doğu Türkistan’daki doğum oranındaki ve doğal nüfus artış oranındaki düşüşün gerekçesi olarak “dini aşırılığın ortadan kaldırılması” gösterildi.