Çin’de ‘bin yılın en şiddetli yağmuru’: 12 kişi öldü

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 11:21 am

Çin’in Henan eyaletine bağlı Zhengzhou şehrinde ‘son bin yılın en etkili yağışları’ görüldü. Şehir sular altında kalırken 12 kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi tahliye edildi. Yerel yönetim felaketin seviyesini ‘olağanüstü yüksek’ olarak niteledi.

Çin’in Henan eyaletine bağlı 12 milyon nüfuslu Zhengzhou şehrinde, şiddetli yağışlar etkili oldu. Şehirde geniş bir alan su altında kalırken, 12 kişinin cansıza bedenine ulaşıldı. Şehirde 100 binin üzerinde kişi tahliye edilip güvenli alanlara yerleştirilirken sellere dair sosyal medya paylaşımlarında Zhengzhou sokaklarının göle döndüğü ve araçların suya boğulduğu görüldü.

Zhengzhou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “selin kontrol durumunun çok zor olduğu” belirtilerek, felaketin seviyesi “olağanüstü yüksek” olarak tanımlandı. Şehirde bir gün içerisinde yağan yağmur miktarının bir yıllık ortalamaya yakın olduğu aktarılırken yerel basına konuşan meteorologlar, Zhengzhou’da üç gün boyunca tanık olunan yağış miktarının “bin yılda bir” görülebileceğini bildirdi. Şehirdeki, sel nedeniyle tren seferleri iptal edilirken, birçok yol da trafiğe kapatıldı.

Henan eyaletinde 17 Temmuz’dan bu yana belirli aralıklarla etkili olan sağanak dün sele yol açmıştı. Eyaletin başkenti Zhengzhou’daki metro ağı sular altında kalmış, çok sayıda yolcu mahsur duruma düşmüştü.

Avrupa’da sel felaketi: Ölü sayısı artıyor, bin 300 kişi aranıyor