Çin ve ABD arasında demiryolu hattı kurularak ticaret büyütülecek

Yayın tarihi: 2 Haziran 2021 Çarşamba 8:00 am - Güncelleme: 1 Haziran 2021 Salı 3:35 pm

Çin ve ABD arasında demiryolu hattı kurmak bugüne kadar kimsenin aklına gelmemiştir. Ancak Çin böyle bir projeyi hayata geçirme konusunda oldukça kararlı gibi görünüyor.

Küresel çapta Çin, gücünü artırmaya devam ediyor. Ülkenin özellikle hızlı trenlere ve gelişmiş bir demiryolu sistemine sahip olması onu ön plana çıkarıyor. Ancak daha çok ülke içerisinde bu sistemlere sahip olduğu biliniyor. Bunu dışarıya pek taşımış değil.

İlk defa ipek yolu projesi ile birlikte Orta Asya’dan geçen ve Türkiye’ye kadar ulaşan bir demiryolu inşa edilecekti. Henüz bunun yapımı bitmeden 13000 kilometre menzile sahip olan hızlı tren yapılmak isteniyor. Bu projenin yaklaşık olarak 200 milyar dolar maliyeti olacağı tahmin ediliyor.

demiryolu

Bu yeni çalışma ile birlikte Çin-Rusya-Kanada-Amerika hatlarına sahip olan bir tren yolu yapılacak. Böylece tüm dünya birbirine tek bir demiryolu hattı ile bağlanmış olacak. İşin aslına bakacak olursak bu gerçekten de hayalleri zorlayan bir proje.

 

2018 yılında yapılan ilk sualtı treni ile birlikte ilk temeller atılmıştı. Turizm, ticaret ve teknoloji alanlarında daha fazla kalkınma isteyen Çin, bu temelleri devam ettirecek. Böylece Çin ve Amerika arasındaki demiryolu hattı önemli bir misyon taşımış olacak.

Veri merkezleri suyun altına taşınacak: Çin dev projeyi açıkladı

Teknolojik donanımlar da dahil olmak üzere birçok ticari ürün iki ülke arasında alınıp satılıyor. Aralarında her ne kadar ticaret savaşları olsa bile yine de dünyanın değişmez iki partneri Amerika ve Çin böylece birbirine bağlanıyor. Peki siz 200 milyar dolarlık maliyete sahip olan bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?