Çin uzay istasyonuna üç astronot daha gönderiyor

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 8:30 am - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 7:58 pm

Bugün söz konusu uzay seyahati ya da uzay araştırmaları olduğunda daha çok NASA’dan söz ediyor olsak da son dönemde uzay çalışmalarına ciddi yatırımlar yapan Çin de bu alanda oldukça etkili hale gelmiş durumda.

Bildiğiniz gibi alçak Dünya yörüngesinde ESA ve NASA astronotlarının görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yanı sıra bir de Çin’in uzay istasyonu yer alıyor. Çin uzay istasyonunu gitgide daha büyütüyor ve burada görevli astronot sayısını da arttırıyor.

Uzaya ilk insanlı uçuşunu 2021’in nisan ayında gerçekleştiren Çin, bu yaz uzaya yeni astronotlar göndermeye hazırlanıyor. Yeni insanlı uçuşun haziranın ilk haftasında, yani önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Astronotları uzaya taşıyacak olan Long March 2F roketi şimdiden Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’ndeki fırlatma rampasına yerleştirilmiş durumda.

astronot

 

Roket, Çin’in uzay istasyonuna bir acil durum görevi düzenlenmesi gerekirse hazırda bulunsun diye yaklaşık bir yıldı beklemede tutuluyordu.

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek insanlı görev ile Tiangong Uzay İstasyonu‘na taşınacak olan Çinli üç astronot, Çin uzay istasyonunun büyütülmesi için çalışacak. Astronotların uzay istasyonunda yaklaşık altı ay geçirmesi bekleniyor. Bu süre içindeki başlıca görevlerinden biri, peşleri sıra uzaya fırlatılacak olan roketlerle taşınacak modülleri istasyona sorunsuz bir şekilde yanaştırıp entegre etmek olacak. Böylece Çin’in uzay istasyonu daha da büyütülecek.

Saniyede 25 GB’a ulaşan süper hızlı internet kullanıcılara sunuldu