Çin, süper uçan trenini tanıttı: Saatte 644 km hızla gidecek!

Yayın tarihi: 16 Ocak 2021 Cumartesi 12:47 am - Güncelleme: 16 Ocak 2021 Cumartesi 12:47 am

Çin saatte 400 mil (yaklaşık 644 km/s) hıza ulaşabildiğini iddia ettiği yeni bir uçan trenin prototipini tanıttı.

Yüksek Sıcaklıkta Süperiletken (HTS) yüksek hızlı “maglev” treninin kısaltılmış, sadece tek bir vagondan oluşan versiyonu 13 Ocak’ta Çengdu’daki sınırlı uzunluktaki test pistinde tanıtıldı.

Southwest Jiaotong Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yaratılan trenin tekerlekleri yok ve bunun yerine rayın hemen üzerinde “havada durmasına” izin veren mıknatıslar kullanıyor; böylelikle sürtünmesiz, daha hızlı seyahat sağlıyor.

Mıknatıslar treni ileri itmek için de kullanılıyor; zıt kutuplar birbirini çekip treni ileriye doğru çekerken, aynı kutuplar birbirini de treni de itiyor.

Tren saatte 385 mil (yaklaşık 620 km/s) hızla seyahat edecek şekilde tasarlandı, ki bu hızda Londra-Paris yolculuğu 47 dakikadan biraz uzun sürer. Fakat bilim insanları hızın bir noktada saatte 497 mil’e (yaklaşık 800 km/s) ulaşabileceğini düşünüyor.

SÜRÜCÜSÜZ HIZLI TREN

Ayrıca sürücüsüz, kendi kendini yönetebilecek ve kendi kendini dengeleyebilecek şekilde tasarlandı.

Şık tasarımı olabildiğince aerodinamik olması için ince ayarlı, pürüzsüz, kavisli bir burun içerirken vagonun içinde normal koltukların yanında kanepeli bir ortak bir alan da bulunuyor.

Scottish Sun’a göre Southwest Jiaotong Üniversitesi’nde kıdemli bir mühendis olan Wu Zili, HTS treninin “kendisini askıda tutmak için ekstra enerjiye ihtiyaç duymadığını”, böylelikle “enerji bakımından verimli” olduğunu söyledi.

Prototip büyük bir hayran kitlesi karşısında tanıtılmış olsa da, henüz tam bir yolculuğu tamamlamış değil; bitmiş ürünün hazır olması biraz zaman alabilir.

KAYNAK : INDEPENDET