Çin Merkez Bankası faiz indirdi

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:13 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:14 am

Çin’de Merkez Bankası sürpriz faiz indirimine gitti, sanayi üretimi ve perakende satış verileri ise beklentilerin altında kaldı.

Ekonomik veriler Çin’de imalat ve perakende sektörlerinde koronavirüs tedbirleri nedeniyle Temmuz’da beklenmedik şekilde yavaşlama kaydedildiğini gösterirken Çin Merkez Bankası (PBOC) kredi talebini canlandırmak için borçlanma faizini düşürerek yatırımcıları şaşırttı.

Merkez bankası, 400 milyar yuan (59,33 milyar dolar) fonlama sağladığı bir yıllık orta vadeli borç verme imkanı (MLF) faizini bazı finans kurumları için 10 baz puan düşürdü. Böylece MLF faizi yüzde 2,85’ten yüzde 2,75’e düştü.

Reuters anketine katılan uzmanların neredeyse tamamı faizin sabit kalacağını tahmin ediyorlardı.

Dolar gözünü Merkez Bankası’nın faiz kararına çevirdi!

EKONOMİK VERİLER BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Sanayi üretimi haziranda yüzde 3,9 genişlemesinin ardından temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 genişledi. Reuters anketine katılan analistler sanayi üretiminin yüzde 4,6 genişleyeceğini öngörüyorlardı.

Perakende satışları yalnızca haziranda artıya dönerek yüzde 3,1 artmıştı. Temmuzda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 yükseldi. Analistlerin perakende satışlarının yüzde 5 artacağını tahmin ediyorlardı.

Faiz kararı öncesi dolar rekor tazeledi!