Çin lideri Şi’den Biden’a mesaj: Batı’nın baskısı Çin’i rotasından saptırmaz, Soğuk Savaş zihniyetini bırakın

Yayın tarihi: 25 Ocak 2021 Pazartesi 8:04 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2021 Pazartesi 8:04 pm

Dünya Ekonomik Forumu’nu pandemi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştiren Çin lideri yaptığı konuşmasında; Biden’ın adını anmadan, Soğuk Savaş zihniyeti ve ideolojik önyargıların terk edilmesi, ticari kısıtlamalar kaldırılarak makro ekonomik işbirliğine gidilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Koronavirüs pandemisinin çıkış ülkesi olan Çin’in kendisine ticaret öncepheli stratejik savaş açmış Donald Trump’ın ABD Başkanlığı’ndan gittiğini görmesinin ardından, Devlet Başkanı Şi Cinping Beyaz Saray’da Joe Biden döneminin başlamasından beri ilk konuşmasını yaptı. Hem de Davos Zirvesi’nde…

Trump’ın seçilmesinin ardından 2017 yılında Davos’a katılan ilk Çin Devlet Başkanı unvanını alan ve 45. ABD Başkanı’nın içeriye odaklanan milliyetçi gündemine karşı küreselleşmenin sancaktarlığını üstlenen Şi, bu yıl pandemi nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda ikinci kez yer aldı.

Şi, ‘Davos Gündemi’ etkinliğinde dünya siyasetinin ve ekonomisinin liderlerine hitabında, ‘Batı ne kadar baskı yaparsa yapsın Çin’in rotasından sapmayacağı, Soğuk Savaş’tan kaçınılması ve ticaret-yatırım-teknolojik alışveriş kısıtlamalarının kaldırılmasıyla makro düzeyde ekonomik işbirliğine gidilmesi gerektiğine’ dair kritik mesajlar verdi.

‘Köhnemiş Soğuk Savaş zihniyeti ve ideolojik önyargıların terk edilmesi’ çağrısı yapan Çin lideri, ‘üstünlük taslamak yerine uluslararası hukuka ve uluslararası kurallara bağlı kalmanın elzem olduğunu’ söyledi.

“İhtilaf ve çatışma bizi çıkmaz sokağa saplar” diyen Şi, ‘pandemi sonrası ekonomik toparlanma için karşılıklı saygıya geri dönülmesi’ çağrısında bulunarak şu vurguyu yaptı:

“Küçük çevreler oluşturmak ve yeni bir Soğuk Savaş başlatmak, diğerlerini reddetmek, tehdit veya taciz etmek, kasten ayrıştırma, tedariki sekteye uğratmak, yaptırımlar dayatmak veya izolasyon veya yabancılaşma yaratmak, dünyayı bölünmeye ve hatta çatışmaya itmekten başka bir şeye yaramayacak.”

Konuşmasıyla dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin’in ilişkilerinin gelecek 4 yılıyla ilgili tavrını ortaya koyan Şi, böylece Biden’ı doğrudan anmadan Biden yönetimine mesaj gönderdi.

2017’de Davos’ta altını çizdiği ‘çok taraflılık’ ve ‘karşılıklı kazan-kazan’ kavramlarını tekrarlayan Çin lideri, “Her ülke kendi tarihi, kültürü, toplumsal sistemiyle biriciktir ve hiçbiri diğerinden üstün değildir” dedi. ‘İnsan uygarlığıyla ilgili hiyerarşi iddiasında bulunmama ve kendi sistemini diğerlerine dayatmama’ uyarısı yaptı.