Çin ile Hindistan arasındaki çatışmada ölü sayısı 20’ye yükseldi

Yayın tarihi: 16 Haziran 2020 Salı 10:34 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2020 Salı 10:34 pm

Çin ve Hindistan arasında sınır anlaşmazlığı sebebiyle yaşanan çatışmada 3 Hint askeri öldü. Akşam saatlerinde 17 yaralı askerin daha öldüğü ve sayının 20’ye yükseldiği bildirildi.

Hindistan ile Çin arasındaki tartışmalı sınır hattında dün gece yaşanan çatışmada ölen Hint askerlerinin sayısının 20’ye yükseldi.

Euronews’in haberine göre, Çin ve Hindistan arasındaki sınır anlaşmazlığı bulunan Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi’nde dün gece iki ülke askerleri arasında çatışma çıktı. Hindistan ordusu sabah saatlerinde 3 olarak açıkladığı ölü sayısının 20’ye yükseldiğini duyurdu. Açıklamada ağır yaralı durumda bulunan 17 askerin daha öldüğü aktarıldı.

Hindistan basını, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde yaşamını yitiren asker sayısının artmasının muhtemel olduğunu iddia etti. Haberde Çin tarafında da askeri kayıplar olduğu ancak kesin sayının tespit edilemediği öne sürüldü.

Sabah öldüğü açıklanan 3 askerden birinin albay olduğu belirtilmişti. İki ülke sınırında yaşanan çatışmalarda ilk kez üst düzey bir askeri personel öldü.

Tartışmalı bölge, 3 bin 500 kilometrelik bir sınırdan oluşuyor. Sınır boyunca yaşanan çatışmalar yeni değil. Bununla birlikte Hindistan’ın Galwan Vadisi’ni Çin’e yakın bir hava sahasına bağlayan stratejik bir yol inşa etmesi, son haftalarda gerilimi yükseltti.

Çin ve Hindistan arasında 1962 yılında Ladakh bölgesine de yayılan bir sınır savaşı yaşanmıştı. Sınır ihtilafını bir çözüme kavuşturmak üzere 1990’lı yıllarda başlatılan görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı.