Çin Google için anti tekel soruşturması açmak üzere

Yayın tarihi: 2 Ekim 2020 Cuma 9:30 am - Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe 4:03 pm

Bir yandan ABD, bir yandan Avrupa Komisyonu ve şimdi de Çin, hatta muhtemelen sırada Avustralya… Google’a milyarlarca dolarlık cezalar kesmek üzereler.

Devlet kurumlarından sızan haberlere göre Çin Google için anti tekel soruşturması açmak üzere. Bunun tam da ABD’de Google için acele acele aynı soruşturmanın açılmasına denk gelmesi ise manidar. Teknolojinin, internetin göz bebeğim minik Google’ımızı her cepheden sıkıştırıyorlar. Peki Google’dan ne istiyorlar?

Kendi halinde, insanların telefonlarından, bilgisayarlarından, tarayıcılarından topladığı verileri derleyip reklam verenlere satarak yüz milyar dolarlar kazanırken özgür olmak isteyen ama YouTube’da hoşuna gitmeyen konular işleyen insanların kanalını çat diye kapatan bu minnoş şirketten dünya devleri ne istiyor?

cin google

ABD’deki soruşturmanın nedeni Trump’ın seçim baskısı gibi görünüyor ama Çin’deki soruşturma çok daha ciddi bir duruma işaret ediyor. Çin hükumetinin, Huawei, ZTE, TikTok gibi Çin şirketlerine uygulanan ABD eşkıyalığının karşılığını vermek üzere hazırlandığı düşünülüyor.

Trump’ın Huawei’ye ambargo uygulamasıyla beraber Huawei telefonlarını Android uygulama pazarında engelleyen Google Huawei kullanıcılarından büyük tepki çekmişti.

Bugün, Huawei kendi uygulama pazarını oluşturarak telefon satmaya devam edebiliyor. Ancak, Android ekosistemi üzerindeki hakim konumunu haksız rekabet için kullandığını dile getirecek Çin Google’a çok ağır bir ceza kesmeye hazırlanıyor olabilir.

Avrupa Komisyonu 2018 yılında aynı suçlamayla Google’a 5.1 milyar dolar ceza kesmişti. Çin’in şimdi cezada çıtayı çok yükseltmesi bekleniyor. Öyle ki, 5 milyar dolarlık Avrupa Komisyonu cezası çerez parası gibi görünebilir.

Ancak ortada başka bir değişken daha var. Çin’in Google’a karşı doğrudan büyük bir ceza kesmesi Trump’ın “çıldırarak” daha ağır bir karşılık vermesine neden olabilir. Çin’in şimdi Trump’la doğrudan bir cephe savaşını büyütmek isteyip istemediğini tartıştığı düşünülüyor. Eğer savaş kararı alınırsa, Google’a soruşturma açıldığı da resmen açıklanacak.

 SSL Nedir?