Çin genetik mühendisliğinde hata üstüne hata yapıyor

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 12:00 pm - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 10:53 am

Çin genetik mühendisliğinde can sıkıcı bazı hatalar yaptı. Bu hatalar nedeniyle çocukların hayatları olumsuz yönde etkilenebilir.

Bilim alanında son derece gelişmiş bir yapıya sahip olan Çin genetik mühendisliğinde bazı hatalarla karşı karşıya. Henüz doğmamış olan bebeklerin genetikleri ile ilgili bir takım oynamalar yapan Çin tepkiye neden oldu. Çinli bilim insanı He Jinzhou, gen düzenleme teknolojisini usulsüz kullandı.

Bu teknolojinin usulsüz bir şekilde kullanılması nedeniyle Çinli bilim insanı 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kaldı. Bu bebeklerin yapılan araştırmalarda erken yaşta ölme ihtimali olduğu bile söylendi. Yani genetik mühendisliği adeta ellerinde patladı. Fakat yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler yeni teknolojiden vazgeçeceği anlamına gelmiyor.

genetik mühendisliği

Konuyla ilgili ortaya çıkan son detaylara göre genetiği düzenlenmiş bebekleri korumak için daha fazla yasa çıkarılması gerekiyor. Özellikle bu bebeklerin nasıl bakılacağı ve ne tür işlemlerden geçecekleri büyük bir öneme sahip. Bu konuda Çin Sosyal Bilimler Akademisi’de etik çalışmalar yürütüyor.

 

Çocukların güvenliklerini sağlamak için düzenli genom izlemesinin gerektiği söyleniyor. Bilim insanları çocukların genleri üzerinde oynanmış olmasının büyük sonuçlar doğuracağını söylüyor. Ayrıca bazı kişiler çocukların özelliğinin gereğinden fazla ihlal edildiğini belirtiyor. Bu tür sistemler ile çocukların göz renginden çeşitli vücut şekline kadar birçok değişiklik yapılabiliyor.

Apple, 2022’de çıkacak cihazlar için Mini LED ekran siparişlerini artırdı

Çin genetik mühendisliğinde ileri aşamaya ulaşsa bile yine de yasal mevzuat yeteri kadar gelişmedi. Bu çocukların ne tür haklara sahip olduğu ve özel hayatlarının tehlike altında olma ihtimali var. Tüm bu nedenlerden dolayı Çin bir süre daha özel koruma yöntemi ile bu teknolojiyi geliştirecek. Fakat tamamen dünyaya açılmayacak.