Çin askeri tatbikatlarını sürdürecek

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 8:29 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 8:40 pm

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin ardından askeri tatbikatlara başlayan Çin, tatbikatların süreceğini açıkladı. Tayvan ise Çin’i, bu tatbikatlarda adayı işgal egzersizleri yapmakla suçladı.

Tayvan’ın çevresindeki tatbikatlarda gerçek cephane kullanımından vazgeçeceğini açıklayan Çin, askeri tatbikatların devam edeceğini de bildirdi. Çin Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, tatbikatlarda denizaltı-savar saldırılar ve deniz baskınları üzerinde çalışılacağı kaydedildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretine tepki gösteren Çin hükümeti askeri tatbikat başlatmıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Tayvan ise Çin’i, bu tatbikatlarda aslında adayı işgal egzersizleri yapmakla suçladı. Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise Tayvan yönetimi Çin uçaklarının ve gemilerinin tatbikat boyunca henüz kendi hava sahası ve kara sularına girmediğini bildirdi.

Washington ise Pekin’i, Pelosi’nin ziyaretine misilleme amacıyla iklim değişikliği de dahil bir dizi konuda işbirliğini kesmekle de suçladı.

ABD, Avustralya ve Japonya Çin’in tatbikatlarını, asıl amacının Tayvan Boğazı’nın statüsünü değiştirmek olduğunu söyleyerek kınadı.

Doğu Asya’da gerginlik tırmanıyor! “Çin’in savaş gemileri Tayvan Boğazı’nda”