Çin, 180 metrelik yeni hidroelektrik barajını 3D yazıcılar kullanarak inşa edecek

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2022 Cumartesi 1:00 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 3:41 pm

3D yazıcı teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle birlikte bu alanda son derece heyecan verici işlere imza atılmış olsa da, bu alanın henüz tam potansiyeline ulaşmaktan oldukça uzak olduğunu söylesek yanılmış olmayız herhalde.

Çünkü her geçen bu alanda çıtayı biraz daha yükselten dikkat çekici bir proje karşımıza çıkıyor. Hatırlayacağınız gibi, ABD’de 185 metrekarelik lüks bir evin 3D yazıcı ile inşa edildiği haberini kısa süre önce sizinle paylaşmıştık. Bu dikkat çekici proje, 3D yazıcıların potansiyelini gözler önüne sermek için iyi bir örnek olmuştu.

3D yazıcı

Bu kez de benzer bir haber Çin tarafından geldi. Çin’in 180 metrelik yeni hidroelektrik barajını 3D yazıcılar ile inşa edeceği açıklandı.

 

Çin basınında yer alan bilgilere göre 180 metrelik bu baraj, tamamlandığında dünyanın 3D yazıcı ile inşa edilmiş en büyük yapısı olacak. Bu projeyi hayata geçirmek için de bugüne kadarki en büyük 3D yazıcı kullanılacak.

Üstelik bu baraj projesinde kullanılacak tek yeni teknoloji bu olmayacak. Aynı zamanda inşa alanında sürücüsüz araçlar kullanılacak ve bu sürücüsüz araçlar gelişmiş bir yapay zeka tarafından kontrol edilecek. Bilim kurgu filmlerini aratmayan bu baraj projesi, inşaat sektörünün geleceğinde insanların rolünün ne kadar azalabileceği konusunda çarpıcı bir tablo ortaya çıkarıyor.

3D yazıcı ve insansız araçlarla inşa edilecek bu barajın inşasının 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.

Virgin Galactic uzay turizmi planlarını erteliyor