Tansu Çiller’in ABD’deki oteli değerini ikiye katladı

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2020 Pazartesi 4:52 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2020 Pazartesi 5:16 pm

1990’ların başında Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan oluşundan buyana ABD’de mal varlığı gündemden düşmeyen Tansu Çiller ailesine ait New Hampshire’daki şirket ticaret hayatını sürdürüyor.

Eski Başbakan Tansu Çiller görevdeyken eşi Özer 6 Mayıs 1992 yılında 185 dolar ödeyerek New Hampshire Eyaleti Salem kentinde ‘GCD Inc ’şirketini kurarak milyonlarca dolara bir otel ve alış-veriş merkezi satın alarak ticarete başlamıştı. (Tansu Çiller 20 Kasım 1991 – 25 Haziran 1993 Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı)

Tansu Çiller’in oğlunun yönetiminde olduğu şirkete ait Sarıyer Kilyos’taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imarının , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek inşaat hakkı arttırıldığına ilişkin gazete haberlerini görünce ABD’deki otelinin son durumunu araştırdım.
1992 yılında aldıkları birkaç kez ismi değiştirilen otelin tapudaki halka açık resmi kayıtlarına ulaştım. Çiller’ler 28 yıldır oteli işletmeye devam ediyor.

Otelin tapuda 2019 yılı itibariyle fiyatı ‘5 milyon 507 bin 800’ dolar olarak görünüyor. (Serbest markette bu fiatın çok üzerinde olduğu belirtiliyor.)

YILLIK VERGİSİ YÜZ BİN DOLARIN ÜSTÜNDE

Yaklaşık iki buçuk milyon dolara alınan otelin bugünkü bina değeri ‘4 milyon 111 bin 100 dolar’ arsa değeri ise ‘bir milyon 396 bin 700 dolar.’
Çiller’lerin (Vergi No: 977856) otelin yıllık vergisi 100 bin doların üzerinde.

Coronavirüs dolayısıyla ABD’de vergi ödemeleri bu yıl uzatıldı. Salgından en fazla etkilenen iş yerleri arasında oteller de bulunuyor.
Şüphesiz coronavirüsten Çiller’lerin oteli de etkilenmiştir.

ERDOĞAN’A VERDİĞİ DESTEK GÜNDEMDE

Eski Doğru Yol Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Tansu Çiller, zaman zaman AKP Genel Başkanı Erdoğan’a verdiği destekle de gündeme geliyor.

Çiller, bir mitingde , ‘milli bir şuurla Erdoğan’ın yanında olduğunu, Erdoğan’ın yanında durarak ‘yerli ve milli’ bir duruş sergilediğini söylemişti.

VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAMIŞTI

Eski Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller 1995 seçimlerinden önce ABD’deki malvarlığını Zübeyde Hanım Şehit Anaları Vakfı’na bağışlayacağını açıklamasına rağmen bunu hiç bir zaman yerine getirmedi.
(Çiller’in ABD’deki mal varlığını ortaya çıkaran ‘17 Haziran 1994’ değerli arkadaşım gazeteci Turan Yavuz’u rahmet ve özlemle anıyorum)