Çiller’in ABD’deki mal varlığı beşe katlandı

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 11:25 am - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 11:28 am

Yılmaz Polat

AKP mitinglerinde ‘milli bir şuurla Erdoğan’ın yanında durarak ‘yerli ve milli’ bir duruş sergilediğini söyleyen’ Tansu Çiller siyasete geri mi dönüyor?

Çiller Türk siyasi hayatının en renkli simalarından biridir. Atatürk Cumhuriyeti’nin imkanlarıyla Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı, dünyanın sayılı ülkelerindeki kadın liderlerinden biri oldu.

Siyasi hayatı çok tartışıldı. Başbakan iken eşi ABD’de iş hayatına atıldı, mal varlığı hala konuşuluyor.

1990’ların başında Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan oluşundan bu yana ABD’de mal varlığı gündemden düşmeyen Çiller ailesine ait New Hampshire’daki şirket 30 yıldır ticaret hayatını sürdürüyor.

Eşi Özer 6 Mayıs 1992 yılında 185 dolar ödeyerek New Hampshire Eyaleti Salem kentinde ‘GCD Inc’ şirketini kurarak iş hayatına atıldı.

1992 yılında aldıkları birkaç kez ismi değiştirilen (Salem Hotel, Hampshire Hotel Salem, Salem Hotel School, Holiday INN) otelin tapudaki halka açık resmi kayıtlarına ulaştım. Çiller’ler 30 yıldır oteli işletmeye devam ediyor. (https://opencorporates.com/companies/us_nh/175104)

Son adı ‘HOLIDAY INN’ olarak değiştirilen otelin 2020 yılı itibariyle fiyatı ‘5 milyon 507 bin 800’ dolar olarak görünüyor. (Serbest markette bu fiyatın çok üzerinde olduğu belirtiliyor.)

Otelin bugünkü bina değeri ‘4 milyon 111 bin 100 dolar’ arsa değeri ise ‘bir milyon 396 bin 700 dolar.’ Çiller ‘vergi numarası’ (977856) olan otel için 2020 yılında (122 bin 282 dolar) vergi ödedi. Çiller’ler ailecek Amerikan vatandaşı mı? Tabii evet.

Şüphesiz ABD’de 30 yıldır ticari hayatı olan bir isim ABD vatandaşı olmadan iş hayatını sürdüremez.

Dünyanın her tarafında cumhurbaşkanları, başbakanlar ya da ülkenin kritik mevkilerinde bulunan kişi ve yakınları görevdeyken başka bir ülkeye ticari amaçlı yatırım yapar veya mülk sahibi olursa bu doğrudan ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgilidir.

Çiller’ler bu tartışmaların hepsine kulağını tıkadı ve ABD’de ticari hayatına devam etti. Tansu Çiller’in parti kuracağına ilişkin haberleri görünce ABD’deki otelinin son durumunu araştırdım. Ne de olsa parti kurarsa paraya ihtiyacı olacak.

ABD’deki mal varlığından gelen gelir fena değil. İşlerin iyi olduğu otelin tanıtımında da var. Bir milyon dolara aldıkları otel 5 buçuk milyon dolar olmuş. Bir bölümü okul olarak işletilen otelin turizm geliri de fena olmasa gerek.

ABD’de nisan vergi ayıdır. Bakalım Çiller’ler 2021 yılı için ne kadar vergi ödeyecek?

Küçük bir hatırlatma: Tansu Çiller 1995 seçimlerinden önce ABD’deki malvarlığını Zübeyde Hanım Şehit Anaları Vakfı’na bağışlayacağını açıklamasına rağmen bunu hiç bir zaman yerine getirmedi.