Çiğ sütte fiyat ve destekleme değişimi: Üreticinin sevinci kursağında kaldı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2021 Salı 1:22 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 1:22 pm

Çiğ sütte fiyat ve destekleme konusunda yine değişiklik yapıldı. Çiğ sütte referans fiyatı artık kaliteye ve sınıflandırma esasına göre belirlenecek ancak kaliteli süt ile düşük kaliteli arasındaki fark sadece 10 kuruş. Üreticiler verilen desteğin girdi maliyetlerini karşılamadığını belirterek, uygulamayla kaliteli süt üreticisinin cezalandırıldığına dikkat çekti.

Dönemsel olarak tarım bakanlığı tarafından belirlenen çiğ süte verilen destekleme primi seçim zamanı yüksek verilirken bir sonraki dönem çok düşük prim oranları ile geçiştiriliyor.
2010 yılı sonuna kadar fiyat ülke genelinde örgütlü olan köy-koop ile sanayiciler arasında yapılan 3 aylık ihalelerle belirlenen çiğ sütte fiyat ve destekleme politikası geçen hafta yeniden değişti.

KALİTEYE GÖRE BELİRLENDİ

Çiğ süt referans fiyatı ilk kez kaliteye göre belirlendi. Daha önce yağ ve protein oranına göre tek bir referans fiyat belirlenirken, mayıs ve haziran dönemi için yağ ve protein değerlerine göre a,b ve c sınıfı olmak üzere 3 ayrı fiyat açıklandı.

1 MAYIS’TA BAŞLAYACAK

Yeni uygulama 1 mayıs itibariyle ülke genelinde başlayacak. Açıklanan fiyatlar süt üretenlerin desteklemek bir yana adeta cezalandırıldığını gösterildi.

Gıda Komitesi’nin belirlediği ve Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı, 1 Mayıs-30 Haziran 2021 dönemi geçerli olacak çiğ süt fiyatı, A sınıfı sütler için litre başına 2 lira 90 kuruş, B sınıfı için 2 lira 85 kuruş ve C sınıfı için 2 lira 80 kuruş.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, bu iki aylık dönemde üreticiye litre başına 30 kuruş destekleme primi ödeyecek.

 “ÜRETİCİNİN SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI”

Çiğ süt üreticileri, yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 12-15 oranında arttığını, mayıs ve haziranda da girdi fiyatlarının artacağını belirterek bu fiyat artışının zamları karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getirdi.

Üreticiler, daha yüksek maliyete katlanarak kaliteli süt üretenlerin ödüllendirileceğine cezalandırıldığını belirtti.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da süt fiyatlarına yapılan zamla üreticinin sevincinin kursağında kaldığına dikkat çekti.