‘Çığ kurtarma ekibinde DVI cihazı olmalı’… Peki DVI nedir?

Yayın tarihi: 6 Şubat 2020 Perşembe 3:36 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2020 Perşembe 3:36 pm

Van’da yaşanan çığ felaketindeki durumu değerlendiren Türkiye Dağcılık Federasyonu antrenörü Erhan Çalışkan, çığ düşen bir yerde ikinci bir çığ ihtimalinin her zaman yüksek olduğunu söyledi. Çalışkan,  arama kurtarma çalışmasına katılacakların yanında DVI denilen sinyal cihazının bulunması gerektiğini belirterek, “Bu cihaz çığ altındaki kazazedenin bulunduğu derinlik ve açı bilgisini ekrana yansıtır. Bu şekilde kazazedelere daha hızlı ulaşılır. Dağcılık faaliyetlerinde ve arama kurtarma çalışmalarında hayati önemde bir cihaz” ifadelerini kullandı.

Duvar’ın haberine göre; Her yıl kapanan yolları ile gündeme gelen Van’ın Bahçesaray ilçesi büyük bir çığ faciasına sahne oldu. İlçeye giden karayolunda bir minibüsün üzerine düşen çığ beş kişinin ölümüne yol açtı. Çığın altında kalan iki kişiyi bir başka noktada arayan jandarma, AFAD, itfaiye ve gönüllüler de ikinci bir çığın altında kaldı. Onlarca insan kurtarılırken 33 kişinin öldüğü öğrenildi. Çığın altında kalan diğer kişileri bulma çalışmasına üçüncü bir çığ tehlikesine karşı karanlığın bastırması üzerine ara verildi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu antrenörü ve Van Patika Doğa Sporları kulübü üyesi dağcı Erhan Çalışkan ile kazayı konuştuk. Çalışkan, dünyanın farklı bölgelerinde pek çok dağa tırmanmış aynı zamanda çığ konusunda tecrübeli bir dağcı. Çalışkan, kendi memleketi olan bölgeyi de en iyi tanıyan isimlerden birisi…

DVI cihazı nedir? Bu cihaz nasıl kullanılıyor?

Bu cihaz bir sinyal gönderme-alma cihazıdır. Dağcılar, arama kurtarma ekipleri, dağ kayakçıları bu cihazı üzerilerinde verici pozisyonda taşırlar. Bütün dünyada 457 khz frekansı bu cihazlara tahsis edilmiştir. Çığ durumunda yüzeyde kalan ekibin diğer üyeleri hemen cihazlarını alıcı konuma getirerek çığ altındakileri aramaya başlarlar. Bu cihaz çığ altındaki kazazedenin bulunduğu derinlik ve açı bilgisini ekrana yansıtır. Bu şekilde kazazedelere daha hızlı ulaşılır. Dağcılık faaliyetlerinde ve arama kurtarma çalışmalarında hayati önemde bir cihaz. Örneğin yurt dışında dağcılık faaliyetlerine bu cihazı yanınıza almazsanız size dağa çıkış izni verilmiyor. Kayak merkezlerine giremiyorsunuz kayak yapamıyorsunuz. Bu tarz durumlarda çok işe yarıyor.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIZ