Çiftlik Bank iddianamesinin detayları ortaya çıktı

Yayın tarihi: 26 Mart 2019 Salı 8:22 pm - Güncelleme: 26 Mart 2019 Salı 8:23 pm

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Çiftlik Bank’a  yönelik soruşturma sonunda 7’si firari, 11’i tutuklu. 48  şüpheli hakkında  hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, kamuoyunda Çiftlik Bank olarak  bilinen sisteme yönelik soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, firari şüpheli  Mehmet Aydın‘ın internet üzerinden oynanan. Çiftlik Bank oyununun ilk halinin  yazılımını E.A’ya yaptırdığı ve oyunun, 31 Temmuz 2016’da internette kullanıma  açıldığı belirtildi.

Çiftlik Bank’ın ‘Tosunu’na dudak uçuklatan hapis

Mehmet Aydın’ın, E.A. ile anlaşmazlığa düşmesiyle ayrıldıkları  aktarılan iddianamede, Aydın’ın eylemine devam ettiği ve kişisel banka hesapları  üzerinden ödemeleri kabul ettiği ancak banka. hesabını kullanmaktaki zorlukları  gözetip, kısa süre içinde şirketleşme yoluna gittiği kaydedildi.

İddianamede, Aydın’ın, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık  Ticaret Limited Şirketini kurup 2 Eylül 2016’da Bursa Ticaret Sicil Memurluğuna  tescil ettirdiği, firmanın tek sahibinin de kendisi olduğu anlatılarak, Aydın’ın,  başlangıçta tek başına eylemine başlamış iken oyuncu. ve yatırılan paraların. artması ile organizasyona ihtiyaç duyarak akrabalarının, daha önceden. tanıdıkları  kişilerin kendisiyle hareket etmesini sağlayıp akabinde de piyasadan konunun  uzmanı kişilerle anlaşıp onları da eylemine katılmaya ikna ederek ekonomik çıkar  amacı güden suç örgütünü kurup yönetmeye başladığı bilgisi verildi.

Çiftlik Bank kurgusuna bakıldığında, oyunun işleyişine göre yatırımcı  oyuncunun, sanal olarak oluşturduğu çiftlikten elde ettiği sanal ürünleri paraya  çevirebildiği aktarılan iddianamede, sanal hayvanların ömrünün bir yıl olduğu,  para kazanmaya başlayan oyuncuların bu durumu sürdürebilmek ve gelirlerini  arttırabilmek için daha çok yatırım yapmaya yöneltildiği belirtildi.

İddianamede, oyuncuları teşvik edebilmek için Çiftlik Bank oyununun  ilk dönemlerinde referans sistemi ile üyelikler sağlanıp referans geliri olarak  eski üyelere avantaj verildiği belirtilen.iddianamede, sonrasında referans  sistemine son verilip bayilik ağı oluşturulduğu, ayrıca da klan uygulamasının  geliştirildiği, bu yöntemlerle yatırımcı oyuncuların yatırımlarını artırmaları ve  sürekli yeni oyuncu katılımının devam etmesinin garantilenmek istendiği  vurgulandı.

Önceki referanslı oyuncuların bir bölümünün bayi sahibi olarak  faaliyetlerine devam ettiği belirtilen iddianamede, bayilerin klan oluşumunda  öncü oldukları. böylece sürekli yeni katılımcıların sisteme dahil edilmesi,  yatırılan paraların artırılması yönünde piramit satış içerikli bir sistem  oluşturulduğu ifade edildi.

İddianamede, para akışı ve geri ödemeler düşünüldüğünde; para akışının  daha yüksek olması nedeniyle ilk aşamada oyuncuların kar ediyormuş gibi  göründüğü, oysa firmanın bir gelirinin. olmadığı, sonradan oluşturulan çiftlik ve  tesislerin gerçek yatırım yapılıyormuş izlenimi yaratmaya yönelik olduğu  kaydedildi.

ÇİFTLİK BANK OYUNU

Çiftlik Bank oyununun işleyişine yönelik bilgiler verilen iddianamede,  ilk kurulduğu dönemde kısa bir süre Mehmet Aydın’ın bireysel olarak oyun  organizasyonunu yaptığı, sonrasında Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık  Ticaret Limited Şirketine bağlı olarak “www.ciftlikbank.com”. internet sitesi  üzerinden oyun organizasyonunun yapıldığı. oyuna katılabilmek internet sitesine  girildiğinde üyelik için gerekli bilgilerin oyuncu tarafından sekmelere yazılması  ve cep telefonuna gelecek. onay kodunun girilmesiyle süreçlerin tamamlandığı  anlatıldı.

İddianamede, Çiftlikbank internet oyununun ücretsiz olarak Manisa  Tavuğu isimli sanal çiftlik hayvanını ve oyunda kullanılan sanal. para birimi olan  oyun altınını bir seferliğine ücretsiz verdiği, sanal çiftlik hayvanının ömrünün  ise 365 gün olarak belirlendiği aktarıldı.

Oyuncunun yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde oyunu  oynayabildiği ancak süre sonunda elde edilen gelirin ekonomik anlamda bir değer  ifade etmediği belirtilen iddianamede. bu şekilde yalnız oyuncu olarak sisteme  giren. katılımcıların sayısının 388 bin 99 kişi olduğu, bu katılımcıların herhangi  bir gelir elde etmediği kaydedildi.

İddianamede, yatırım yapan katılımcıların ise 132 bin 222 kişi  olduğunun Gümrük Müfettişliğince tespit edildiği, yatırımcı oyuncuların oyun  sitesi üzerinde belirlenen sanal hayvanların. ücretlerini oyun parası olan altınla  sistem üzerinden ödeyip oyunda oluşturulan hayvan. pazarından aldıkları, yine  ambar, yem deposu, ürün deposu gibi sanal alanlarda gerekli alışları yaparak  hayvanların bakımını temin ettikleri ifade edildi.

Hayvanlardan elde edilen gelirlerin brüt olduğu ve bu gelirlerden yem  giderinin düşülmesiyle net oyun altınının elde edildiği aktarılan. iddianamede,  oyun altının yüzde 5’lik kısmının oyun gümüşüne sistem tarafından çevrildiği,  oyun gümüşü ile de sonradan. oluşturulan şarküterilerden gerçek gıda ürünleri  alınabildiği, kalan yüzde 95’lik kısmın. oyuncunun gelirini oluşturduğu ve zaman  içinde oluşturulan ödeme sistemleriyle oyuncuya gelirin ödenebildiği belirtildi.

BİR MİLYARIN ÜZERİNDE PARA TOPLAMIŞ  

İddianamede, bu yöntemle 132 bin 222 katılımcıdan, sistemin çalışmaya  başladığı 31 Temmuz 2016 tarihinden. itibaren 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira  toplandığı. katılımcılara bu dönemde 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme  yapıldığı bilgisi verildi.

İlk kurulduğunda Mehmet Aydın’ın kişisel hesaplarından, sonrasında  şirketlerin oluşturduğu banka hesaplarından para toplandığı aktarılan  iddianamede, ancak bankaların çalışma saatleri, günün her saatinde işlem yapmanın  olanaklı olmaması gibi zorluklardan hareket eden şüphelilerin.Papara Elektronik  Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ ile anlaşma sağladığı belirtildi.

İddianamede, firmalar arasındaki anlaşmaya göre yatırımcı oyuncunun  Papara Ödeme Sistemi üzerinden elektronik bir cüzdan hesabı açtırdığı, kendi  kişisel banka hesabını bu hesapla bağlantılı. hale getirdiği, oyunda kullanılmak  üzere oyun altını denilen oyun parasını almak. istediğinde. internet oyunundaki  panelinden alma işlemi yaparak Papara Elektronik Cüzdan kullanıcı adı ve şifresini kullanıp, istediği miktarda oyun altınını aldığı ve oyundaki kurallara  göre kullandığı bilgisi verildi.

  SİSTEMİ, 10 BİN LİRA SERMAYA İLE KURMUŞ

İddianamede, firari olan sistemin kurucusu Mehmet Aydın’ın, Bursa  Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen. soruşturma kapsamında 31 Temmuz 2017’de  poliste verdiği ifadesi de yer aldı.

Aydın ifadesinde, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık  Ticaret Şirketinin kendisine ait olduğunu. 2 Eylül 2016’da 10 bin lira sermaye  ile kurulduğunu anlattı. Manisa Akhisar, İnegölve Tekirdağ’da üç çiftliği  bulunduğunu kaydeden Aydın, yaklaşık 100 bin adet canlı hayvan olduğunu. bunlardan 95 bininin tavuk cinsi, 2 bininin de büyükbaş hayvan olduğunu,  kalanının ise mavi. yumurtlayan tavuk olduğunu, distribütörlük verdiği 20  şarküterisi bulunduğunu aktardı.

Şüpheli Aydın ifadesinde, şarküterilerin Türkiye’nin çeşitli  noktalarında olduğunu, şirketinin yıllık cirosunun. 15 milyon lira civarında ve  ortalama karının da 4 milyon lira civarında bulunduğunu, şirketinin aynı zamanda  Amerika kaynaklı KKTC’de faaliyet gösteren. Fame Game Software Limited Şirketinin  distribütörü olduğunu, bu ana kadar şirketinin faaliyetleri dolayısıyla.  mağduriyet yaşayan ve şikayette bulunan kimse olmadığını öne sürdü.

İfadesinde, şirket faaliyetlerinin tamamen yasal olduğunu iddia eden  Aydın. yasal olmayan, karşı tarafı zarara uğratacak veya ileride mağduriyetler  yaratacak bir faaliyetinin olmadığını savunarak, suçlamaları reddetti.

AYDIN, FİRAR ETMEDEN ÖNCE DE İFADE VERMİŞ  

İddianamede, şüpheli Mehmet Aydın’ın firar etmeden önce 2 Ocak 2018’de  aynı soruşturma kapsamında verdiği ikinci ifadesi de yer aldı.

Aydın, bu ifadesinde, Fame Game Hayvancılık Sanayi AŞ yetkilisi ve  aynı zamanda ortağı olduğunu, diğer yetkilinin ağabeyi Fatih Aydın olduğunu,  KKTC’de faaliyet gösteren şirketin de kendi adlarına kayıtlı olduğunu, daha önce  iki farklı şirket olarak faaliyet gösterdiğini fakat sonra kendisinin Çiftlik. Bilgi İşlem firmasının hisselerini Fame Game Hayvancılık Şirketine devrettiğini,  iki şirketin birleştiğini anlattı.

Böylelikle yazılım yapan firma ile reel olarak faaliyet gösteren  firmanın birleşmiş olduğunu kaydeden Aydın, kendisinin oluşturduğu sistemde sanal  olarak oynanan oyunun karşılığında şu anda reel olarak üretim yapan çiftlikleri  bulunduğunu, ayrıca şarküteri tarzında satış yapan. iş yerleri olduğunu, 500 bin  civarı sistemde üye olduğunu, bunun 120 bininin yatırımcı olduğunu, yani oyuna  para yatırıp kazanç elde etmek isteyen kişiler olduklarını, tüm faaliyetlerinin.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından incelendiğini kaydetti.