Çiftçiler tepkili! “Arabamın yakıtı 10 bin lira oldu”

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:12 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:12 pm

Niğdeli çiftçiler hayat pahalılığına tepki gösterdi. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan bir çiftçi, “Her gün akşama kadar geziyoruz, şu ana kadar arabanın yakıtı 10 bin lira olmuş” dedi.

Niğdeli çiftçiler, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e traktör ve ekipman fiyatlarındaki artıştan dert yandı. Bir çiftçi, “2020 yılında 90 beygir traktörü 190 bin liraya aldım. Şu an 1 milyon 100 bin falan diyorlar aynı traktörün sıfırına. En kötü pulluk hatırladığım kadarıyla 7-8 bin lira civarıydı. Şu anda 60-70 bin lira civarı” dedi. Başka bir çiftçi de “Pulluk bıçağı 40-50 liraydı. Şu an bir tanesi 250 TL” diye konuştu.

Bir diğer çiftçi de “Bir tane, bizim her sene sürdüğümüz ucunu değiştirdiğimiz pulluk 40-50 liraydı. Şu an bir tanesi 250 TL. Pulluğun bıçağı, uç kısmına taktığımız ufak bir parça, 3 kiloluk bir demir” sözleri ile fahiş artışlara tepki gösterdi. Üretim maliyetinde bunları amortisman gideri olarak hesaba katıp katmadıklarını soran Gürer’e çiftçiler, “Hesaba katmıyoruz, hiçbiri yok, bir yanlışımız da bu tabii” dedi.

Çiftçi, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan da şikayet ederek “Benim eski model bir arabam var, tarlaya gelip gidiyorum kilometrede 2 TL yakıyor. O tarla başka yerde bu tarla başka yerde, her gün akşama kadar geziyoruz. Şu ana kadar arabanın yakıtı 10 bin lira olmuş” diye konuştu.

“DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORUZ”

Tarlaları kiraladıklarını söyleyen çiftçiler, tarım desteklerinin arazi sahiplerine verildiği için desteklerden yararlanamadıklarını belirterek, “Adam Almanya’dan alıyor parasını” dedi. Çiftçiler, “Sigortadan da faydalanamıyoruz. Bu yıl 50 dekar domatesi sel götürdü. Sigorta yaptıramadığımız için hiçbir şeyden faydalanamadık” diye konuştu.

İş insanlarından Merkez Bankası başkanına ‘sattığımız dövizi yerine koyamıyoruz’ isyanı