Çiçeklerin sesi, CELTIC

Yayın tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba 4:15 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba 4:17 pm

Hakan Cerrahoğlu

“Born of famine and oppression”  Sloganıyla, kıtlıktan ve zulümden doğan ve kendine has bir kuruluş hikayesi olan, CELTIC FC 1888…

 

Katolik inancına mensup insanlar tarafından 1888 yılında kurulmuş bir futbol kulübü Celtic. Onları bir araya getiren en büyük özellik, emperyalizme karşı başkaldırıya öncelik etmeleriydi.

 

19. yüzyılın öncesinde başlayan İngiliz zulmü, İskoç halkı üzerinde yıkıcı bir etkiydi. Kulübün kuruluş aşamasında yaşanan olaylar, açlığa ve zulme maruz kalan insanların hikayesiydi,bu. John Lennon’un dünyaya Celtic için seslendirdiği “Luck of the Irish” ( İrlandalı şansı) adlı şarkısı, İngilizlerin İrlanda’lılara uyguladığı 1000 yıllık sefaletin tezahürü olmuştu.

 

“İrlandalı şansına sahip olsaydın keşke ölseydim, diyerek yaşardın:musical_note:” diyordu, John Lennon, şarkısında…

 

Akarsular gibi hayaller içmek, çiçekler gibi sesler tutabilmek, tüm dünyada yonca olmak!.. dizeleri, John Lennon’un harika bir anlatımıydı.

 

Yaşamak gecenin tüm karanlığına rağmen buğulu camlara güneşi çizebilmekti.

 

1887 yılında Katolik bir rahip tarafından “Celtic”adı altında kurulan vakfa, sadece patates yiyerek hayatta kalan fakir halktan yardım bulunamamıştı. Destek bulmak için harika bir çözüm düşünüldü. Güneşi görebilmek için çizilen resmin adı “futbol”du. Ancak; zafere giden ışıklı yola girmek kolay değildi. Günleri tutsak olarak geçirmektense özgürlük için savaşarak ölmek daha iyiydi. Kadere emanet olmaktı, belki de. Zor şartlarda oynanan maçlar sayesinde elde edilen gelirler, yüzlerce bebek için süt ve aşı parası oldu.

 

Zengin Protestanlarla oynanan mahalle maçlarından sonra ses getiren fakir Katoliklerin, kraliyet ailesi tarafından desteklenen en görkemli kulübü, Glasgow Rangers’a maç teklifi, haksızlığa karşı meydan okumaktı, aslında. Bir yanda kendisinden 16 yıl önce kurulmuş, tüm imkanlara sahip, oturmuş bir düzeni olan Glasgow Rangers. Diğer yanda yırtık ayakkabılarla sahaya çıkan fakir çocuklardan kurulu Celtic. Mücadele, Celtic’in hayatıydı. Maçın sonucu da, Glasgow Rangers 2 – Celtic 5 oldu.

 

90 dakikalık adaletin 1000 yıllık haksızlığa bedeliydi bu galibiyet!

 

Her zaman söylendiği gibi futbol asla futbol değildi.

 

Zülüm dikenlere su vermekse adalet ağaçları sulamak’tı.

 

Çiçeklerin sesiydi, Celtic.

 

Dünyanın her yerinde yonca olması bu yüzden!