CIA’den Suriye raporu: Terör örgütlerinin Türkiye yapılanmasının gösterildiği harita da yer aldı

Yayın tarihi: 31 Ocak 2019 Perşembe 6:10 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2019 Perşembe 6:10 pm

ABD Ulusal İstihbarat Başkanı’nı Coats, Senato’ya 42 sayfalık bir siyasal durum raporu sundu. Türkiye’ye özel bir bölüm ayrılan raporda IŞİD ve el Kaide terör örgütünün Türkiye’deki yapılanmasının gösterildiği bir harita da yer aldı. CIA başkanı Gına Haspel, oturumda yaptığı konuşmada IŞİD’in Suriye’de varlığının hala devam ettiğini belirterek, IŞİD tam anlamıyla bitene kadar çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Tele 1 Washıngton temsilcisi Yılmaz Polat’ın aktardığı bilgilere göre, CIA dahil 17 istihbarat kurumunu bünyesinde toplayan Ulusal İstihbarat Başkanı  (National Intelligence  Director) Dan Coats, ‘ ABD istihbarat birimlerinin hazırladığı 2019 dünyayı tehdit değerlendirme’ raporunu senato istihbarat komitesi’ne sundu.

Coats, bir senatörün sorusu üzerine, Türkiye’nin  PKK’yi ve onunla bağlantılı Kürt örgütlerini temel tehdit olarak görmeye devam edeceğini anlattı. Beşar Esad’ın Suriye’de muhalefeti büyük ölçüde yenilgiye uğrattığını belirtti, Suriye topraklarında yeniden hakimiyet kazanmaya odaklanırken, Türkiye ve İsrail ile çatışmadan kaçınmaya çalışacağını söyledi.

42 sayfalık istihbarat raporunda, Türkiye için ayrı bir başlık açılırken, IŞİD ve el Kaide terör örgütlerinin üstlendiği bölgelerle ilgili bir haritaya da yer veriliyor.

Harıtada, iki terör grubunun Türkiye’de yapılanması gösteriliyor.

Senatodaki oturumda CIA başkanı Gına Haspel’da konuştu.

CIA başkanı, IŞİD’in sahada lider düzeyinde kayıplar yaşadığını ancak hala tehlikeli bir örgüt olduğunu bildirdi. ‘Bu misyonu tamamlamak için çalışmaya devam edeceklerini’ söyledi.