Savcılık, CHP İstanbul İl Binası’nın hazineye devredilmesini istedi

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2024 Pazar 3:35 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2024 Pazar 4:56 pm

Yerel seçim öncesi CHP’ye karşı operasyon olarak kullanılan, havuz medyasının 24 saat işlediği ‘para sayma’ soruşturmasında savcılık ilginç bir talepte bulundu. Savcılık, ‘usulsüz toplanan paralarla satın alındığı’ gerekçesiyle taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesi ve paraların da hazineye devredilmesini istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntülerine ilişkin eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi’nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 22 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı gerekçesiyle davaya konu taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesi ve paraların da hazineye aktarılması için gereğinin yapılmasını talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine ilişkin 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin bir örneğini 9 Ağustos’ta resmi yazıyla birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Savcılığın yazısında, sosyal medya platformunda 11 Mart itibarıyla kimliği belirsiz bir şahsın siyah renkli çantadan deste halindeki banknotları çıkartarak masanın üzerine dizdiğine ilişkin görüntülerin paylaşıldığı bildirildi.

Görüntülerle ilgili olarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve somut olayda herhangi bir suç veya suç unsurunun bulunup bulunmadığın tespiti açısından resen soruşturma başlatıldığı bilgisine yer verilen yazıda, görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın, CHP’ye satılması sırasında kullanılanlar olduğunun tespit edildiği anlatıldı.

Yazıda, siyasi partilerin taşınmaz mal edinmelerinin ve hangi usule göre gelir sağlayabileceklerinin Siyasi Partiler Kanunu’nda düzenlendiği, siyasi partilerin mali denetimlerinin de Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacağının ilgili kanunda açıkça belirtildiği vurgulanarak, şöyle devam edildi:

“CHP İstanbul İl Başkanlığı binası olarak kullanılan taşınmazların usulsüz şekilde toplanan paralarla satın alınması nedeniyle Siyasi Partiler Kanunu 69, 74 ve 76. maddeleri uyarınca, Cumhuriyet Halk Partisi hakkında gerekli inceleme ve değerlendirme yapılarak, usulsüz toplanan paraların hazineye irat kaydedilmesi, söz konusu taşınmazların hazine adına tapuya tescil edilmesi hususunda gereğinin takdiri amacıyla soruşturma dosyasının onaylı bir sureti yazımız ekinde gönderilmiştir.”

CHP SATIŞ BEDELİNİ 39 MİLYON 870 BİN LİRA OLARAK BELİRTTİ

Savcılıkça CHP İl Başkanlığına gönderilen yazıda, taşınmazların hangi tarihte kim tarafından ve ne kadar bedelle satın alındığı, taşınmazın satın alınmasında kullanılan paranın nereden ve nasıl temin edildiği, satıcıya hangi yolla ödendiği şeklindeki bilgilerinin istendiği aktarılan iddianamede, CHP İl Başkanlığın ise cevabında, satış bedelini 39 milyon 870 bin lira olarak belirttiği vurgulandı.

İddianamede, il başkanlığınca taşınmazların satın alınması sırasında 6 milyon liranın 6 Kasım 2019’da, 18 milyon 360 bin liranın 18 Kasım 2019’da il başkanlığı hesabından havale edildiğine ilişkin dekontları sunduğu aktarıldı. 24 milyon 360 bin liranın satıcının banka hesabına havale yoluyla ödendiğini belirten il başkanlığının, 15 milyon 510 bin liranın ise satın alınacak binaya katkı vermek isteyen vatandaşların bağışlarıyla karşılanarak satıcıya elden verildiğini, 365 bin lira tapu harcı ve 4 bin 480 lira da döner sermaye ödemesi yapıldığını bildirdiği iddianamede yer aldı.

İddianamede, cevap yazısında, taşınmaz satın alınma sürecinde başlatılan “Bir Tuğla da Sen Koy” adlı kampanyanın parti genel merkezi tarafından düzenlendiğini ve banka hesap numaralarının genel merkeze ait olduğunu bildiren CHP İl Başkanlığınca, “Genel Merkezimizin hesap hareketlerini görme yetkimiz olmadığından bahse konu kampanyada ne kadar, kim tarafından, hangi suretle bağış yapıldığı hususlarında İl Başkanlığımızda bilgi ve belge bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verdiği aktarıldı.

6 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Başsavcılık tarafından onaylanan ve İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, 22 şüphelinin tamamının, Siyasi Partiler Kanunu’nun “kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi” maddesi gereğince 6’şar aydan 1’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

CHP’ye para sayma soruşturmasında 11 kişi daha ifadeye çağrıldı

Kaynak: AA