CHP’nin ‘tezkere’ kararına ittifak ortağı İYİ Parti’den yorum

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 8:35 am - Güncelleme: 27 Ekim 2021 Çarşamba 8:36 am

CHP’nin sınır ötesi operasyonun yolunu açan tezkereye “Hayır” oyu vermesine ittifak ortağı İYİ Parti’den ilk yorum geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’de operasyon yapmasının yolunu açan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM’de CHP ve HDP’nin “hayır” oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oylarıyla kabul edildi. Tezkere, Cumhurbaşkanı’na Türk askerinin Irak ve Suriye’de operasyon için iki yıl daha, Lübnan’a da bir yıl daha gönderilmesi için yetki veriyor.

Oylama öncesi en çok merak edilen CHP’nin nasıl bir tavır takınacağıydı. Siyaset kulislerinde CHP’nin daha önceki tezkerelerde olduğu gibi partiyi bağlayan bir karar almayacağı ve CHP’nin İYİ Parti’nin izinden gideceği öngörüsü hakimdi. Ancak oylamadan kısa bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan “hayır” oyu kullanacakları mesajı geldi. Bu tavır farklılığının ardından ise şimdi Ankara’da bunun Millet İttifakı’nda çatlağa yol açıp açmayacağı tartışılıyor.

CHP tezkereye ‘hayır’ diyecek

“İTTİFAKTA SORUN YARATMAZ”

DW Türkçe’nin Hilal Köylü’nün konuyla görüşlerine başvurduğu İYİ Partililer, “her partinin kendi seçmeniyle kurduğu farklı bir ilişki olduğu, bunun da ittifakta sorun yaratmayacağını” söyleyerek bir sorun olmayacağı mesajını verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de TBMM’de gazetecilere “İttifak ortağımızla birbirimizin kararlarına son derece saygılıyız. Onların argümanları da kıymetli” açıklamasını yaptı.

Tezkere Meclis’ten geçti

TEZKEREDE NELER YER ALIYOR?

TBMM’de kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nde “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği” belirtiliyor. Ayrıca “Türkiye’nin, komşusu Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfedildiği” ifadesi yer alıyor.

Tezkerede İdlib’te Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği vurgulanıyor. Tezkeredeki “Terörle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” ifadesi de dikkat çekiyor.

Merdan Yanardağ AKP’nin yeni kaos planını bir bir anlattı

İYİ Partili Durmuş Yılmaz: Tezkereye verdiğim hayır oyunu keşke saklasaydım