CHP’nin ‘Özelleştirme uygulamaları araştırılsın’ önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

Yayın tarihi: 2 Kasım 2022 Çarşamba 1:34 am - Güncelleme: 2 Kasım 2022 Çarşamba 1:50 am

CHP’nin daha önce özelleştirme uygulamalarının araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınmasına ilişkin öneri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “2003 yılından günümüze özelleştirmeden elde edilen gelirlerin toplamı 121 milyar. Bu özelleştirme sonucunda elde edilen 121 milyar nereye gitti?” diye sordu. Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, TBMM Genel Kurulu’nda özelleştirme uygulamalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Bingöl, “1986 yılından 2002 yılına kadar tam 12 hükümet iş başına gelmiş ve bu süre zarfında 3 milyarlık bir özelleştirme gerçekleşmiş; 2003 yılından günümüze ise özelleştirmeden elde edilen gelirlerin toplamı 121 milyar. Bu özelleştirme sonucunda elde edilen 121 milyar nereye gitti? Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının söylediği gibi, onun deyimiyle: Yandı, bitti, kül oldu; o paralar gitti, belli değil. İşte, bir defa, bu olay araştırılmaya muhtaç” dedi.

CHP’nin daha önce özelleştirme uygulamalarının araştırılması için verdiği önergenin, gündeme alınmasına ilişkin öneri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

“121 MİLYAR NEREYE GİTTİ?”

Bingöl, şunları söyledi:

“Özelleştirmelerin başladığı 1986 yılından 2002 yılına kadar tam 12 hükümet iş başına gelmiş ve bu süre zarfında 3 milyarlık bir özelleştirme gerçekleşmiş; 2003 yılından günümüze ise özelleştirmeden elde edilen gelirlerin toplamı 121 milyar. PETKİM özelleştirilmiş, TELEKOM özelleştirilmiş… Say sayabildiğin kadar… Bütün tesisler, fabrikalar ve işletmeler özelleştirilmiş ve sonuçta özelleştirilecek hiçbir şey kalmamış. Peki, bu özelleştirme sonucunda elde edilen 121 milyar nereye gitti? Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının söylediği gibi, onun deyimiyle: Yandı, bitti, kül oldu; o paralar gitti, belli değil. İşte, bir defa, bu olay araştırılmaya muhtaç.”

“HAZİNE HALKIN ARAZİLERİNİ SATILIĞA ÇIKARDI”

Bingöl, özelleştirme sonucu birçok kurumun satıldığını kaydederek, “Bu özelleştirmede satılanlar satıldı, bitti. Ama iktidar partisine para lazım. Ne için? Seçime gidiyoruz. O zaman bir şey yapmak lazım. O zaman devreye gözleri ışıl, ışıl parlayan, fıldır fıldır dönen Maliye Bakanı Nebati devreye girdi. Ne yaptı Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna hazine yani halkın arazilerini satılığa çıkardı. AKP iktidarı öncesinde ve AKP’nin ilk yıllarında özelleştirilen hazine arazisi gelir, 7 milyar 900 milyon. Ama Nebati’nin bakan yardımcısı ve bakan olduğu dönemde yapılan özelleştirmeden elde edilen gelir de 7 milyar 600 milyon” diye konuştu.

CHP’nin, özelleştirme uygulamaları için verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin gündeme alınması önerisi AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

 

CHP’nin staj mağdurları için verdiği önerge ‘farkındayız’ denilerek AKP-MHP oylarıyla reddedildi!