CHP’nin Ankara İl kongresi! Örsan Öymen’den “İki genel seçimi üst üste kaybeden genel başkan adayı olmamalı” çıkışı

Yayın tarihi: 23 Eylül 2023 Cumartesi 3:55 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2023 Cumartesi 8:05 pm

Ankara’da İl Kongresi’nde başkan belirlenirken Genel Başkan adayı Örsan Öymen “Lider konjonktüre göre siyaset yapmaz. Lider konjonktürü değiştiren kişidir” ifadelerini kullanırken “İki genel seçimi üst üste kaybeden bir genel başkanın bir daha genel başkan adayı olmasının engellenmesi, bunun tüzüğe bağlanması gerekiyor” dedi.

Kongre sürecinin devam ettiği CHP’de bugün Ankara İl Başkanlığı’nın kongresi düzenleniyor. Ali Hikmet Akıllı’nın yeniden aday olmadığı il başkanlığı için iki isim yarışacak. 619 delegesi bulunan Ankara İl Başkanlığı Kongresinde öğleden sonra seçimlere geçilecek.

Ali Hikmet Akıllı’nın yeniden aday olmadığı Ankara İl Başkanlığı için Ümit Erkol ve Sercan Çığgın yarışacak.

CHP Ankara İl Başkan Adayı: Bir gün önce Kılıçdaroğlu’nun doktrinini anlatıp sonra yenilikçi olacaksın, yok öyle yağma

ÖZGÜR ÖZEL KATILMADI

Ankara Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşen kongreye Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP genel başkan adayı Örsan Öymen ve CHP milletvekilleri katıldı. Partinin İzmir ve Konya il kongrelerine katılan CHP genel başkan adayı Özgür Özel’se Ankara İl Kongresine katılmadı. Özel aynı saatlerde gerçekleşen Mersin kongresindeydi.

ALİ ÖZTUNÇ: TROL AĞZIYLA KONUŞANLAR VAR

Divanın oluşturulmasıyla başlayan kongrede divan başkanlığına Maraş Milletvekili Ali Öztunç seçildi. Kongrenin başlangıcında yaptığı konuşmada “CHP’de duygusal kopuş var”, “CHP büyükşehirleri kaybedecek” diyenler için “AKP’li trol ağzıyla konuşuyorlar” dedi. Konuşmasında İYİ Parti kanadından gelen CHP’ye yönelik açıklamalara da gönderme yapan Öztunç, “Dışarıdan CHP’yi dizayn etmeye çalışanlar var. Daha düne kadar ortaklık yaptıklarımız, aynı masada oturduklarınız CHP’yi dizayn etmeye çalışıyorlar. Biz CHP’nin dışarıdan dizayn edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

CHP Ankara il Başkanı adayı Çığğın: Hiçbir üyemi heyecanlandıramıyorsam seçmeni ikna etme şansım yok

BLOK LİSTE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Öztunç’un konuşmasının ardından il yönetimi seçimlerinin hangi yöntemle yapılacağına ilişkin önerge oylandı. Seçimin blok liste yöntemi ile yapılması önerisini içeren önerge, delegelerin oybirliği ile kabul edildi. Blok liste – çarşaf liste oylaması, İzmir il kongresinde tartışma yaşanmasına sebep olmuştu.

MANSUR YAVAŞ: SEÇİM YAKLAŞTIKÇA KARALAMALARA BAŞLADILAR, BİZ EFSUNLUYUZ

Kongrede Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da söz aldı ve “Göreve geldiğimiz andan Ankara’da kirli siyaseti ortadan kaldırdık. Ama görüyoruz ki seçim yaklaştıkça karalamalara başladılar. Biz bunlara karşı efsunluyuz, alışkınız. Vız gelip tırıs gidecekler. Attıkları iftiralara kendileri bulaşacaklar” ifadelerini kullandı.

ÖRSAN ÖYMEN: LİDER KONJONKTÜRÜ DEĞİŞTİREN KİŞİDİR

CHP genel başkan adayı Örsan Öymen de yaptığı konuşmada, “Lider konjonktüre göre siyaset yapmaz. Lider konjonktürü değiştiren kişidir” dedi. Seçim sürecinde yapılan hatalara değinen Öymen, CHP’nin ittifak partilerine 39 milletvekili vermesini eleştirdi ve “Bu temsiliyet ilkesinin gasp edilmesidir. Bu konuda büyük bir hata yapılmıştır” diye konuştu. CHP Genel Başkanlığı aday adayı Örsan K. Öymen, ayrıca, “Kongrelerde, kurultayda birden fazla adaya imza verilebilmeli, herkes kürsüde konuşabilmeli. Çarşaf listeyle seçimlere gidilmesi mahallede başlamak üzere kolaylaştırılmalı blok listeyle seçime gidilmesi zorlaştırılmalı. İki genel seçimi üst üste kaybeden bir genel başkanın bir daha genel başkan adayı olmasının engellenmesi, bunun tüzüğe bağlanması gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Demokratik ülkelerde bir veya iki seçim kaybedildiğinde genel başkan istifa eder veya bir daha aday olmayacağını açıklar. CHP ben demokratik bir partiyim, Türkiye’de demokrasiyi savunuyorum iddiasında değil mi” dedi.

OĞUZ KAAN SALICI: ‘BİZ YEMEĞİ HEP BERABER YEDİK AMA HESABI KILIÇDAROĞLU ÖDESİN’ DENİYOR

Kongrede söz alan bir başka isim de 14-28 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmayı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı oldu. Seçim sonrası ilk kez konuşan Salıcı, 14 – 28 Mayıs seçimlerinde 6 siyasi partinin ve 6 liderin bulunduğu bir ittifak kurulduğunu ama seçimin kaybedilmesinin ardından tüm eleştirilerin Kılıçdaroğlu’na yöneldiğini söyledi, “’Biz yemeği hep beraber yedik ama hesabı Kılıçdaroğlu ödesin’ deniyor. Bu doğru değil. En büyük sorumluluk adayımız olduğu için Sayın Kılıçdaroğlu’nda. Ama bütün faturayı Kılıdaroğlu’na kesersek işi minvalinden çıkarmış, eleştiriyi inkarcılığa dönüştürmüş oluruz” dedi.

“İSTANBUL’U YÜZDE 50 İLE KAZANIRIZ’ DİYEN BİR BABAYİĞİT VARSA BUYURSUN SÖYLESİN”

Türkiye’nin başkanlık sistemi ile yönetildiğini hatırlatan Salıcı, “Yüzde 50+1 almak için CHP’nin oyu yetmiyor. AKP’nin de oyu yetmiyor. O da ittifak yaptı, biz de ittifak yaptık 50+1’i bulmak için. Biz kendi benliğimizi ortadan kaldıracak bir iş yapmadık. Biz yine sosyal demokratız, solcuyuz, Atatürkçüyüz. Bizim ittifak ortaklarımız sağ partiler. ‘İttifak sistemi yanlıştı’ diyenler yüzde 50+1’e ulaşacak başka bir öneri sunmadı. Ben böyle bir öneri duymadım” diye konuştu.

2024 yerel seçimlerinde de ittifaklara ihtiyaç duyulabileceğini belirten Salıcı, “’Biz bugün İstanbul’u yüzde 45 – 50 ile kazanırız’ diyen bir babayiğit varsa buyursun söylesin” dedi.

KURULTAY KASIMDA

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) şu ana kadar 16 il kongresi tamamlandı, kasım ayının ilk haftası yapılması beklenen 38. Olağan Kurultay’ın tarihi salı günü Parti Meclisi’nde (PM) kesinleşecek.