Kemal Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan!

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2020 Cumartesi 9:50 am - Güncelleme: 25 Temmuz 2020 Cumartesi 6:52 pm

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 37. Olağan Kurultayı’nda mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 1319 oyun 1251’ini alarak ile yeniden Genel Başkan seçildi. 67 oy ise geçersiz sayıldı.

CHP 37’nci Olağan Kurultayı Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde bugün gerçekleştirildi. CHP’nin mevcut genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık için yeterli imzayı toplayabilen tek aday oldu. Aday adaylıklarını açıklayan Aytuğ Atıcı, İlhan Cihaner ve Tolga Yarman ise yeterli imzaya ulaşamadı.

Kurultayı’nın sonuç bildirgesi oylanarak kabul edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” olarak duyurduğu bildirge partini yeni dönemide yol haritası olacak.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yanı sıra, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da parti başkanı sıfatıyla kutlama mesajı gönderdi.

Yarın devam edecek CHP kurultayında, parti yönetiminde belirleyici olan Merkezi Yönetim Kurulu’nun aralarından seçileceği Parti Meclisi belirlenecek.

Kurultayda aday adaylarından İlhan Cihaner’in CHP yönetimine getirdiği eleştiriler dikkati çekti. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından parti yöneticileriyle birlikte salonu terk etmesini ‘ciddiyetsizlik’ olarak değerlendiren Cihaner, ” Sözde tüzüğümüze göre demokrasimizin geleceği tartışılacaktı. Buradan bir karar çıkacaktı biz de geleceğimizi kuracaktık. Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz. Bu bir tiyatro!” dedi. Öte yandan Cihaner’in şu sözleri de dikkati çekti:

“Birçok arkadaşımız bizim ofise gelirken yoldan çevrildi. Belediye başkanlarının, o arkadaşlarımızı aşıyla işiyle tehdit edildiğini gördük. O genel başkan yardımcılarını da biliyorum. Hepsinden hesap soracağız. Bir yoldaşını nasıl işiyle, aşıyla tehdit edersin sen? Bu alçaklıktır.”

KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASININ TAM METNİ

 

Saat 10.00’da başlayan kurultayda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun salona ayakta alkışlanarak girdi.  Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Hiçbir vatanseverin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. Hiçbir CHP’linin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur” dedi.

“İktidarın Yolu Kılıçdaroğlu” şarkısıyla giriş yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte partisinin 37. Olağan Kurultayı’nın yapıldığı alana, söz ve müziği Ali Altay’a ait olan “İktidarın Yolu Kılıçdaroğlu” şarkısıyla giriş yaptı. Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkan Altan Öymen ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın arasına oturdu. Kılıçdaroğlu’nun katılmasıyla kurultay için hazırlanan videolar gösterildi. Videolarda eski genel başkanlardan görüntüler yer aldı. Kılıçdaroğlu, tüzük gereği kurultay açılışını yaptı. Şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Divan Başkanlığı’na Özlem Çerçioğlu seçildi. Çerçioğlu’nun konuşmasının ardından Divan Kurulu oluşturuldu. CHP Lideri konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

CHP Kurultayı’na damga vuracak Z kuşağının Rap klibi

“HEDEF İKTİDAR”

Kurultay’a özel hazırlanan, söz ve müziği Ali Altay’a ait olan şarkının adı da “İktidarın yolu Kılıçdaroğlu” olarak belirlendi. Bilkent Odeon’daki pankartlarda ise “hedef iktidar” sloganı kullanılacak. Kurultay’da divan başkanlığını da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun üstlenmesi bekleniyor.

BİN 319 DELEGE OY KULLANDI

CHP kurultayında bin 319 delege oy kullandı. Genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından seçime geçildi. Saat 18.15’de son bulan oy verme işleminin sonucuna göre mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu bin 319 delegenin bin 251 oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Sandıklar, konuşmaların yapıldığı Odeon’un bahçesinde kurulan dev çadırlar içinde yer aldı. Konuşmaları dinleyen delegeler, Odeon’dan çıkarak oylarını kullandılar. Kurultayda oy verme işlemi 44 sandık ve 132 kabinde gerçekleştirileştirildi. Her sandığa 31, her kabine de 10 kişi olacak şekilde düzenleme yapıldı.

Kılıçdaroğlu, CHP Kurultayı’nda konuşma yapıyor! İşte satır başları

COVİD-19 ÖNLEMİ

Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda COVİD-19 salgınına karşı önlemler alındı. Kurultay alanı girişinde delegelerin ateşi ölçüldü, maske ve dezenfektanlar verildi. Sosyal mesafenin korunması için yerlere “Sağlığınız için 1.5 metre sosyal mesafeyi koruyun” yazılı sticker yapıştırıldı. Oy verme işlemlerinde, yığılmaları önlemek amacıyla 44 sandık ve 132 kabin kuruldu.

DİVAN BAŞKANI ÇERÇİOĞLU OLDU

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda Divan Başkanlığı görevini Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu üstlendi.

Çerçioğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Yüzyılı aşkın bir süredir, örgütü ve seçmeniyle güçlenerek var olan demokrasinin kalesi olan CHP’nin 37. Olağan Kurultayına hoş geldiniz. Bu görev için bana güven duyan kurultayımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca özel olarak bir teşekkürüm de bir kadın olarak bugün siyasette eşit haklara sahip olabilmemi sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duygularımı ifade ediyorum. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde saygıyla eğiliyorum.

İstanbul Sözleşmesi’nin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Partimizin bir neferi olmaktan ve bugün görev yapmaktan onur duyuyorum. CHP, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran iradenin felsefesidir. CHP, Türkiye’nin güvencesidir. Ne mutlu ki bizler bu partinin evlatlarıyız. Ve bugün bu kurultayda hep birlikteyiz. Bugün burada bir demokrasi şölenini yine birlikte hep beraber yaşayacağız.

“DEVLETİ TEKRAR DEVLET ANA YAPACAĞIZ”

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran başkomutanımız Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarımız başta olmak üzerine tüm şehitlerimizi buradan bir kez daha minnetle anıyorum. CHP kuruluşunun ilk gününde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının yılmaz bekçisidir. Burada gururla söylüyorum ki, bu çatı altında olmak hepimiz için büyük bir onurdur. Hiç kimse korkmasın, kimse endişelenmesin. Emanetiniz, emanetimizdir diyoruz. Genel Başkanımızın da söylediği gibi devleti tekrar devlet ana yapacağız.

Biz mücadelesini Kuvayı Milliye’den, azmini Türkan Saylanlardan, gücünü Deniz Gezmişlerden, vicdanını Erdal Erenlerden, özgürlüğünü Bülent Ecevit’in güvercinlerinden, iradesini Mustafa Kemal Atatürk’ten almış bir neslin evlatlarıyız. Bu yüzden biz sözümüzü tutarız.

AÇILIŞ KONUŞMASI KILIÇDAROĞLU’NDAN

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayı, “Tüzüğün gereği olarak kurultayımızı açıyorum. Bütün dünyaya ışık verecek olan bu kurultayda birlikte olmaktan, önemli kararlar almaktan mutluluk duyuyorum. Şimdi sizleri değişmez önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmuş üzere cumhuriyetimizin kurucuları, şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşuna ve İstiklal Marşı’mızı okumaya davet ediyorum” sözleriyle açtı.

“UMUTSUZLUĞA KAPILMA HAKKI YOK”

Türkiye, cumhuriyet tarihinin en ağır buhranını yaşıyor. Bu buhran yönetim, demokrasi, ekonomi buhranıdır. Bu buhran toplumsal ve kişisel sağlığımızı derinden dinamitleyen bir buhrandır. Hiçbir vatanseverin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. Hiçbir CHP’linin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur.

DOSTLARIMIZLA BİRLİKTE İKTİDAR OLACAĞIZ

Önümüzdeki ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız. Firavunların iktidarını yıkıp halkın iktidarını kuracağız.

MANİFESTOYU KILIÇDAROĞLU AÇIKLAYACAK

CHP’nin Demokrat Parti iktidarı döneminde, 1959’da yaptığı kurultayda kabul edilen “İlk hedefler beyannamesi” benzeri bir manifestonun yayınlanacağı kurultayda, “devlet” anlayışı yeniden tanımlanacak, ceberrut ve baskıcı devlet yerine, sosyal devlete vurgu yapılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı manifesto ile parlamenter sistemi merkeze alan yeni Anayasa, ifade ve basın özgürlüğü, ekonomik kalkınmada devletin rolü konularında CHP’nin izleyeceği yol haritası kamuoyuna açıklanacak.

Manifestoda ayrıca adalet vurgusu da yer alacak. ‘Vatandaşını ezen değil, adaletiyle vatandaşını koruyan’ devlet tanımı da yapılacak.

CHP Kurultayı’ndan 44 ilde 80 radyo’da ortak yayında…

Cumhuriyet Halk Partisi kurultayını Yön Radyo ortak yayını ile Türkiye genelinde 44 İlde 80 ulusal, yerel, bölgesel radyo ortak canlı yayın ile yayınlıyor…

KILIÇDAROĞLU TEK ADAY

CHP’nin mevcut genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık için yeterli imzayı toplayabilen tek aday oldu. Aday adaylıklarını açıklayan Aytuğ Atıcı, İlhan Cihaner ve Tolga Yarman, delegelerden yüzde 5 imzayı alamadıkları için aday olamadı.

İLHAN CİHANER: ÇIKIŞIMIZ SOLDADIR

CHP’de gözler partinin 37. olağan kurultayının yapıldığı Bilkent Odeon’da. CHP Kurultayında İlhan Cihaner konuştu.

“Şuradaki ciddiyetsizlik bile her şeyi gösteriyor. Genel Başkan gitmeseydi parti yöneticileri gitmeseydi bu salondan hiç kimse gitmezdi. Buradan selfie çekerek gittiler. Sözde tüzüğümüze göre demokrasimizin geleceği tartışılacaktı. Buradan bir karar çıkacaktı biz de geleceğimizi kuracaktık. Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz. Bu bir tiyatro! En küçük ilçede bile divan başkanlığı üyesi için en güçsüz adaya bilgi verirdi.

Genellikle ben bağırarak konuşmam. Ben anlaşmadan yanayım. Burayı böyle görünce sinirlendim kusura bakmayın.

Ben birkaç marjinal şey anlatayım. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak bir siyasal islamcıyı Ekmelettin İhsanoğlu’nu aday göstermek mi marjinallik yoksa bu adaylığa karşı çıkmak mı marjinallik?

Biz karşı çıktık! İmza vermeyen 20 milletvekilden birisiyim. Dokunulmazlık meselesi. Rejim değişiminde en önemli kavşaktı. Bizim vekillerimizi de vuracağı ortadaydı. Sizler karşıydınız, millet karşıydı, parti meclisi karşıydı robot 14 milletvekili dokunulmazlığa evet diyerek rejim değişikliğinin müsebbibi oldular. Genel Başkan’a sorarsak Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili kararında da dokunulmazlık kararında da pişman olmadığını söylüyor.

İl kongrelerinde tek aday dayatılmadı mı! Nasıl demokrasi oldu bu. Hiç mi utanmadılar? İstanbul Kongresi, İzmir Kongresi sizi utandırmadı mı? Böyle oluşan delege ile demokrasiyi mi kuracağız?

Savaş tezkerelerine evet dedik. Hiçbir savaş tezkeresine evet demedim ben. Sahte bir yerlilik ve millilik anlayışıyla Ortadoğu halklarının gözyaşlarına boğulmasına şimdi bu salonu terk edenler evet dediler. Kürt halkı bize ittifakta nasıl oy verecek?

OYLAMA BAŞLADI

CHP 37. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği genel başkan seçimi oylaması başladı.

OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI

Oylama işlemi 18:15 itibariyle sona erdi.

Kılıçdaroğlu saat 18:00 itibariyle kurultay alanına gelerek 1 numaralı oy verme kabininin de oyunu kullandı.