CHP’li Yavuzyılmaz, sansürlenen Karayolları Raporu’nu açıkladı

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 1:10 am - Güncelleme: 16 Kasım 2021 Salı 1:15 am

TELE1’de yayınlanan Anında Manşet programında konuşan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ‘sansürlenen’ Karayolları Raporu’nu açıkladı.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Tuncay Mollaveisoğlu’nun sunduğu Anında Manşet programında önemli açıklamalarda bulundu. Sayıştay’ın eksik denetim yaptığını öne süren Yavuzyılmaz, “Sayıştay’ın Türkiye’de bir görevi var. Ne yapıyor? 3 bin 372 kamu idaresini denetlemekten sorumlu bir otorite. Ancak 2020 yılında sadece 4 bin 786’sının denetimini yaptı. Yani denetlemesi gerekenin sadece yüzde 14’ünü denetledi. Dolayısıyla yüzde 86’sı Sayıştay denetiminin dışında kaldı” diye konuştu.

Yavuzyılmaz şöyle devam etti:

Ankara-İstanbul demiryolu hattı rehabilitasyon işi 2. kesim ihalesi buy ihale 610 milyon dolara bir konsorsiyuma veriliyor. Bu konsorsiyumda kimler var? Cengiz inşaat var ve iki de Çinli şirket var. 730 günlük bir iş, bakın burada elimde teftiş kurulu raporunda yazıyor işin yapım süresi 730 gün. Daha sonra işi bitiremedikleri için ilave süre alıyorlar, ilave aldıkları süre 1922 gün o da teftiş raporunda var ve bu sürede de işi bitiremiyorlar. Maliyetini de tutturamıyorlar ve ilave ödenek istiyorlar. İlave ödenek de normalde yasal olarak yüzde 20 iş artışında bağlı bir ek ödenek ödemesi limiti sınırı varken Bakanlar Kurulu toplanıyor, sadece Bakanlar Kurulunun yüzde 40 ilave ödenek verme yetkisi var o da işin tamamlanması şartı ile. Yüzde 40 ilave ödeneği çıkarıyor, ilave ödenek 244 milyon dolar, yani projenin revize bedeli 854 milyon dolara geliyor. Ancak işin de tamamlanması gerekli. Konsorsiyum işi tamamlayamıyor ve bir cinlik yapıyor, 854 milyon doları almış kasasına indirmiş, mevcut işi içindeki 200 milyon dolarlık iş kalemini projeden çıkarıyor, ama paranın tümünü de aldı. Bu parayı tamamen kasasına aktarmış oldu. 200 milyon dolarlık vurgunu devlet demiryolu teftiş kurulu başkanının raporu ile tespit ediliyor, rapor hasıraltı ediliyor.

Raporun hazırlanması, düzenlenmesi, yayınlanması, onaylanması sürecine katılan bürokratların büyük çoğunluğu ya görevden uzaklaştırılıyor ya da görevden alınıyor.”

Seçim gündeme geldi, Özhaseki çark etti