CHP’li vekillerden çağrı: Gazetecilerin yıpranma hakkı düzenlemesi genişletilsin

Yayın tarihi: 21 Ekim 2020 Çarşamba 12:35 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2020 Çarşamba 12:35 pm

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç, basın emekçilerinin ‘yıpranma hakkı’nı basın kartı şartına bağlanmasının mağduriyet yaratacağı uyarısında bulunarak, yapılacak düzenlemenin kapsamının genişletilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), gazetecilerin ‘yıpranma payı’ olarak bilinen fiili hizmet zammı hakkını yitirmemesi için tanıdığı 9 aylık sürenin bitmesine üç hafta kaldı. CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç, bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak kanun teklifiyle, gazetecilere yıpranma hakkının eksik de olsa verilmesini sağlayacak maddeyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri, gazetecilere yönelik yıpranma hakkına ilişkin maddenin kapsamının genişletilmesini istedi.

“TBMM GAZETECİLERİ GÖRMÜYOR”

Sertel, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, basın emekçilerine yönelik yıpranma hakkının sadece basın kartı sahiplerine tanınmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Türkiye’de gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Sertel, AYM’nin gazetecilerin özlük haklarıyla ilgili yasa çıkarılmasına yönelik karar aldığını, ancak Meclis’in bütün ‘kötü kanunları’ gündeme alıp yasalaştırdığını, gazetecileri ilgilendiren bu konuyu ise gündeme getirmemesine tepki gösterdi.

“İNTERNET MEDYASI ÇALIŞANLARI DA MAĞDUR”

Çakırözer, internet medyası çalışanlarının çektiği sıkıntılara dikkaet çekerek, “İnternet gazeteciliği yapan arkadaşlarımız da basın kartları olmadığı için yıpranma hakkından yararlanamayacak. Basın mensuplarının yanı sıra 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan basın emekçileri de kapsama dahil edilmeli” diye konuştu.

“AKP’Yİ DESTEKLEYENLERİN DE HAKKINI SAVUNUYORUZ”

Kılınç, basın emekçilerinin sahip oldukları hakların ‘saray tarafından bloke edildiğini, TBMM’den yeni düzenlemeler beklediğini, ancak sahip oldukları hakların da ellerinden alındı’ğını belirterek, “Medya büyük oranda sarayın kontrolünde. Bu medya kuruluşlarının çalışanlarının bir kısmı AKP iktidarını destekleyen insanlar. Biz, AKP iktidarını destekleyen arkadaşlarımızın haklarını da AKP’ye karşı savunmak zorunda kalıyoruz. Bütçe görüşmeleri başlamadan yıpranma payı düzenlemesinin Meclis’ten bir an önce geçmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (ANKA)

NE OLMUŞTU?

AKP’nin torba yasaya ekleyerek Meclis’e getirdiği gazetecilerin erken emekli olmasını sağlayan yıpranma payı hakkındaki maddeyle ilgili ‘basın kartı şartı’ getirilmişti.