CHP’li vekilin soru önergesini haberleştiren gazeteciler ifadeye çağrıldı

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 10:47 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 10:47 am

CHP Milletvekili Özcan Purçu, DEÜ’deki yabancı öğrencilerle ilgili verdiği soru önergesini haberleştiren 8 gazetecinin ifadeye çağırıldığını açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 2021 yılının Ağustos ayında “Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrenciler için ayrıldığını söz konusu uygulamanın fırsat eşitsizliği yaratmakta olduğunu” söylemişti. Purçu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi de vermişti.

Purçu bugün de söz konusu soru önergesini haber yapan gazetecilerin savcılığa ifade vermeye çağrıldığını duyurdu. Duruma tepki gösteren Purçu şunları dedi:

‘BİK DE SAVUNMA TALEP ETMİŞ’

“Önerge nedeniyle üniversite rektörlüğü, ben ve yol arkadaşım CHP İzmir Milletvekili Sayın Tacettin Bayır’dan şikayetçi olmuş. Üstelik, bu konuda verdiğimiz soru önergelerini haberleştiren 8 gazetecinin de ifadesi alınmıştır. Basın İlan Kurumu da geride kalmayarak, bu 8 gazetenin temsilcisinden savunma yapmalarını talep etmiştir.

‘BU HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALAMAZSINIZ’

Yasama organı üyesi olarak soru önergesi yoluyla denetim yapmak, milletvekili olarak bizim en temel hak ve ödevlerimizdendir. Aynı şekilde bunu haberleştirmek, her şeyi kamuoyunun bilgisine sunabilmek de değerli gazetecilerin hak ve ödevleri arasındadır. Bu hakkımızı elimizden alamazsınız! Bu durum, Türkiye’de ne ifade ne de basın özgürlüğünün kalmadığını alenen gözler önüne sermektedir. Bu ülkede gazetecilik nitelikli bir suç olarak görülmekte, bağımsız haber yapan, haksızlığa uğrayanların sesi olan, hukuksuzlukları duyuran herkes susturulmaya çalışılmaktadır. 8 gazeteciye tebligat yollayarak savunma isteyen Basın İlan Kurumu’nu kınıyorum!”