CHP’li vekil Hakan Fidan’a sordu! “6 Brezilyalı çocuk hangi kurumda?

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 4:13 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 4:13 pm

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, Amazon’dan getirilen çocukları sordu. Tan, “Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki Maarif Vakfı’nın bu faaliyetler konusunda bilgisi ya da bizzat iştiraki var mıdır?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Namık Tan, Süleymancılar cemaatinin Brezilya Amazon’dan Türkiye’ye getirdiği iddia edilen çocuklara ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, “Eğitim vizesi ile Türkiye’ye getirildiği söylenen 6 Brezilyalı çocuk hangi kurumda eğitim görmektedir? Eğitim gördükleri kurumların resmi tüzel kişiliği bulunmakta mıdır? Kamuoyunda tarikat olarak bilinen bir grubun temsilcileri, Türkiye’ye ‘eğitim görmek üzere’ hangi yetkiyle çocuk getirmektedir? Bu konuda bakanlığınızın ve iddiaların geçtiği ülkeden sorumlu Brezilya Büyükelçiliğimizin bilgisi mevcut mudur? Mevcut ise Büyükelçilik Türkiye’ye getirilen ve reşit olmayan çocuklar için hangi hukuki gerekçelerle yetki vermektedir” diye sordu.
Tan, Fidan’a şu soruları yöneltti:

– Kamuoyunda ‘tarikat’ olarak bilinen ama resmi tüzel kişiliği bulunmayan bir grubun Brezilyalı çocukları önce kendi ülkelerinde, ardından Türkiye’ye getirerek kendi bünyesinde yetiştirdiği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

– İddialar doğru ise, eğitim vizesi ile Türkiye’ye getirildiği söylenen 6 Brezilyalı çocuk hangi kurumda eğitim görmektedir? Eğitim gördükleri kurumların resmi tüzel kişiliği bulunmakta mıdır?

– Kamuoyunda tarikat olarak bilinen bir grubun temsilcileri, Türkiye’ye ‘eğitim görmek üzere’ hangi yetkiyle çocuk getirmektedir? Bu konuda bakanlığınızın ve iddiaların geçtiği ülkeden sorumlu Brezilya Büyükelçiliğimizin bilgisi mevcut mudur? Mevcut ise Büyükelçilik Türkiye’ye getirilen ve reşit olmayan çocuklar için hangi hukuki gerekçelerle yetki vermektedir?

– Eğer doğru ise uluslararası bir skandal anlamına gelecek bu konuda Dışişleri Bakanlığımız nezdinde bir araştırma ve şayet ilgileri varsa Bakanlıkta bu işle ilgisi bulunan personel hakkında idari soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

– Brezilya dışında başka ülkelerden de önergeye konu olan iddialara benzer şekilde reşit olma yaşının altında olup ülkemize getirilen çocuklar bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bu transferler hangi resmi kurum ya da dernek aracılığıyla yürütülmektedir? Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki Maarif Vakfı’nın bu faaliyetler konusunda bilgisi ya da bizzat iştiraki var mıdır?

– Resmi tüzel kişiliğe sahip olmayan, kendilerini ‘cemaat’ ya da ‘tarikat’ olarak adlandıran bu veya başka grupların, Brezilya ya da diğer ülkelerde önergeye konu olan faaliyetlerinin bulunup bulunmadığını tespit etmeye yönelik bir araştırma çalışması başlatmayı düşünüyor musunuz?

– Daha önce Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere birçok resmi merci tarafından bir ulusal güvenlik tehdidi olarak tanımlanan tarikat yapılanmalarının, yurt dışı faaliyetlerinin Türkiye’ye olası etkilerine dair bakanlığınız döneminde kapsamlı bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?”