CHP’li Tekin: ‘Bursa’da başka İstanbul’da başka hukuk olmaz’

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2019 Perşembe 1:33 am - Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe 1:41 am

Yüksek Seçim Kurulu, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki yerel seçimde sandık kurullarının oluşturulmasıyla ilgili başvuruyu, itirazların seçim takvimine göre 2 Mart’ta karara bağlandığını belirterek reddetti. Oybirliğiyle alınan kararın, AKP’nin İstanbul’daki sandık kurullarıyla ilgili itirazı için emsal oluşturabileceği tartışılmıştı. Kararı örnek gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bursa’da başka İstanbul’da başka hukuk olmaz” diyerek YSK’nın İstanbul’da vermiş olduğu iptal kararının hukuksuz olduğunu belirtti.

İyi Parti, Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinde, 4 sandıkta görevli sandık kurulu başkanlarının aynı zamanda Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde çalışan müdür ve müdür yardımcıları olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Başvuruda, bu sandıklarda seçim iptali söz konusu olursa seçim sonuçlarının değişeceği iddia edildi. YSK, 20 Nisan 2019 tarihinde; sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların, seçim takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin oybirliğiyle reddine karar verdi.

CHP ve İYİ Parti’den YSK’ya üst üste başvuru: 24 Haziran seçimi de iptal edilsin… YSK toplanıyor

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, bu kararın anlamının 2 Mart 2019 tarihinden sonra sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların reddedileceği anlamı taşıdığını söylemişti. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, YSK’nın İstanbul’da vermiş olduğu iptal kararının hukuksuz olduğunu belirterek, “YSK, 20 Nisan 2019 tarihinde; sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların, seçim takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin oybirliğiyle reddine karar verdi. Hukuka güven ilkesi, hukuki tutarlılık ve yargı kararlarının öngörülebilirliği ile ilgilidir. Bursa’da başka İstanbul’da başka hukuk olmaz. Yargı organları talep edene karar değiştirirse, bir yerde ak dediğine başka yerde kara derse orada hukuk kalmaz. Bugün mesele budur. 6 Mayıs tarihinde bu ülkede olan seçim hukukunun yok edilmesi, sandığın gaspıdır. Bunlar sarayda oturuyor bu millete “Kendi yöneticilerini sen seçemezsin, ben izin vermezsem sen bir belediye başkanı bile seçemezsin” diyor. Mücadelemiz bu milleti hakir gören bu zihniyetledir” dedi.