CHP’li Sümer’den Bakan Selçuk’a: Öğretmen maaşı ile uğraşmayı bırak, yandaş müteahhitlere ne kadar ödendiğine bak

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2020 Pazartesi 12:32 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2020 Pazartesi 12:32 pm

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, öğretmenlerin aldığı maaşın ‘yük’ olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Öğretmenin maaşıyla uğraşmayı bırakın yandaş müteahhitlere sadece bu yıl içinde kaç para ödendiğine bakın” dedi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer yaptığı yazılı açıklamada, “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşlarıyla ilgilidir” diyerek, yatırım yapılmasının nedenini buna bağlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a tepki gösterdi.

Selçuk’un özel okul sahibi olduğunu hatırlatan Sümer, “Sayın Bakan, öğretmeni, çocuklarımızın ve geleceğimizin mimarı olarak değil herhangi bir iş alanında çalışan bir işçi gibi görmektedir. Bir işveren tavrı göstermektedir. Eğitim böylesi bir piyasacı mantığa teslim edilemez” ifadelerini kullandı.

‘YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE BU YIL İÇİNDE KAÇ PARA ÖDENDİĞİNE BAKIN’

Sümer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım yapamamasının asıl nedeninin öğretmen maaşları olmadığını belirterek, “Sayın Bakan bütçede hangi kalemlere ne kadar ödeme yapıldığını araştırabilirsiniz. Öğretmenin maaşıyla uğraşmayı bırakın yandaş müteahhitlere sadece bu yıl içinde kaç para ödendiğine bakın” diye konuştu.

Maaşların yıllar içinde eridiğini kaydeden Sümer, öğretmenlerin ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

  • Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalı ve öğretmen yetiştirme, ilk atama, yer değiştirme, görevde yükselme, mali ve sosyal haklar gibi tüm konular bu kanun kapsamında çözüme kavuşturulmalı.
  • Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilerek, tüm öğretmenler kadrolu olmalıdır.
  • Öğretmen açığını kapatmak için her yıl 180 bin öğretmene kadro verilmeli.
  • 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tüm öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.
  • Öğretmenlere 3600 ek gösterge hakkı tanınmalı ve ek ders ücretleri artırılmalıdır.