CHP’li Sarıbal: Mardin çiftçisi çökecek, bir an önce elektriklerin açılması şart

Yayın tarihi: 10 Haziran 2020 Çarşamba 2:22 pm - Güncelleme: 10 Haziran 2020 Çarşamba 2:22 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde Dicle Elektrik A.Ş tarafından borçları nedeniyle elektriği kesilen çiftçilerin mağdur olduğunu ifade etti. Çiftçilerin 20 Haziran’a kadar elektrik gelmezse ektikleri pamukları sulayamayacaklarını söylediklerini aktaran Sarıbal “Mardin ekonomisi, Mardin çiftçisi çökecek. Bir an önce elektriklerin açılması şart” dedi.

CHP’li Sarıbal parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Mardin’deki çiftçilerin elektrikleri kesildiği için yaşadıklarını sorunlarını dile getirerek “AKP Genel Başkanı’nın her gün yeni saray yaptığı bir ülkede yaşıyoruz. Bir tarafta inanılmaz bir saltanat var, bir tarafta elektrik kesintisi… İnsanların içme suyu yok, mutfak suyu yok, buzdolabı, çamaşır makinesi çalışmıyor, tarımsal amaçlı kullanılacak sular da gelmiyor” dedi. Sarıbal, elektriklerin açılmamasının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

Fatura ödeyemeyen 60 köy elektriksiz ve susuz kaldı

Sarıbal, yetkililere tarlaların sulanabilmesi için elektriklerin bir an önce açılması çağrısı yaparak şöyle konuştu:

“14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde, Dicle Elektrik A.Ş Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinin elektriklerini kesti. Hem içme suyu için kullanılan suyun elektriğini hem de tarımsal sulamanın kullanıldığı elektrikleri kesti. AKP Genel Başkanı’nın her gün yeni saray yaptığı bir ülkede yaşıyoruz. Bir tarafta inanılmaz bir saltanat var, bir tarafta elektrik kesintisi…İnsanların içme suyu yok, mutfak suyu yok, buzdolabı, çamaşır makinesi çalışmıyor, tarımsal amaçlı kullanılacak sular da gelmiyor.

“BÜYÜK BİR İNSANLIK DRAMI VAR ORTADA”

Büyük bir insanlık dramı var orada. İçme suyu yok, kullanma suyu yok. Kızıltepe’de 20’nin üzerinde yerleşim yerinde, Derik’te 43’ünün üzerinde yerleşim yerinde bu sorunla karşı karşıyayız. Hem içme suyu hem kullanma suyu hem de tarım amaçlı su gelmezse yani elektrik açılmazsa 21. yüzyılda insanlığımızdan utanmaktan gayri geriye tarihe yazılan bir kara sayfa kalır. Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz. Elektriklerin üzerindeki bu vergilerin kalkması gerekiyor. Suçlu suçluyu aramak yerine tavrımız net. O tarlalar sulanmalı. Mısır yetişmeli, kavun yetişmeli, karpuz yetişmeli ama en önemlisi insanların su hakkı vardır. Kimsenin gerekçe ne olursa olsun kesmeye hakkı yoktur. Çiftçinin öngörüsü şu; 20 Haziran’a kadar su gelmezse, pamuğumuzu sulayamayacaksak kuruyacak, mısırımızı ekemeyeceğiz. Dolayısıyla Mardin ekonomisi, Mardin çiftçisi çökecek. Bir an önce elektriklerin açılması şart.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal