CHP’li Salıcı: Sıkıntıların nedeni salgın değil bizzat AKP iktidarının varlığı

Yayın tarihi: 14 Eylül 2020 Pazartesi 6:05 pm - Güncelleme: 14 Eylül 2020 Pazartesi 6:05 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Valiliği’nin koronavirüs ile mücadelede kapsamında açıkladığı etkinlik yasağını “AK Parti İstanbul 100 Bin Yeni Üye Programı” nedeniyle ertelediğini belirterek “Ülkede okullar kapalı, konser tiyatro yasak, AKP’nin siyasi propaganda yapabileceği her etkinlik serbest” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Valiliği’nin koronavirüs ile mücadelede kapsamında açıkladığı etkinlik yasağını ertelenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ertelenme kararının 12 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “AK Parti İstanbul 100 Bin Yeni Üye Programı” nedeniyle alındığını savunan Salıcı “Ülkede okullar kapalı, konser tiyatro yasak, AKP’nin siyasi propaganda yapabileceği her etkinlik serbest” dedi.

“İstanbul’daki yasaklar ‘AKP’ye 100 bin üye’ buluşması için ertelendi” iddiası

CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Salıcı, salgında mücadelede tutarsızlıklar yaşandığına vurgu yaparak iktidarın salgının kontrolünü “siyasi çıkar peşinde koşma sevdası yüzünden” kaybettiğini savundu.

Bakan Koca’ya uzmanlık sorusu: Bu tabloya bir cevabınız var mı?

Salıcı, şöyle konuştu:

“Koronavirüs tedbirlerindeki tutarsızlıklar devam ediyor. Örneğin, Ayasofya’nın açılışına Türkiye’nin dört bir yanından otobüslerle insan taşındı, on binlerle ifade edilen bir kitle siyasi propaganda için bir araya getirildi. Cumhurbaşkanı’nın Giresun’da yaptığı miting ve ardından AKP’li Kocaeli milletvekilinin oğlunun düğünü için 1500 kişiye bir araya getirmesi bir skandala imza atıldığını gösteriyor.

“İKTİDAR SALGININ KONTROLÜNÜ KAYBETTİ”

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde 12.09.2020 tarihinde bir program görünüyor; AK Parti İstanbul 100 Bin Yeni Üye Programı. İstanbul Valiliği toplanıyor ve program yayınlanmadan önce 12 Eylül’den itibaren İstanbul genelinde gerçekleştirilecek konser ve gösterileri yasaklıyor. Aradan birkaç saat geçtikten sonra karar bu yasağın 14 Eylül itibariyle başlayacağı yönünde karar değiştiriliyor. Neden? Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen bu üye programı hayata geçirilebilsin diye mi? Ülkede okullar kapalı, konser tiyatro yasak, AKP’nin siyasi propaganda yapabileceği her etkinlik serbest. Türkiye bu keyfilik ve salgın ortamında dahi siyasi çıkar peşinde koşma sevdası yüzünden pandemide yeni bir pik yaşıyor. İktidar salgının kontrolünü kaybetti.”

“İşinden olan vatandaşlarımızı, TÜİK bile gizleyemiyor. Saray sözcüleri, acı tabloyu salgın etkilerine bağlamaya çalışırken vatandaş uzun zamandır işsizlikle mücadele ediyor. Sıkıntıların nedeni salgın değil bizzat AKP iktidarının varlığıdır.

Hukuk devleti mücadelesinden vazgeçmeyiz: 12 Eylül darbesinin 40. yılıydı. 50 kişinin idam edildiği, binlercesinin işkence gördüğü darbenin üzerinden 40 yıl geçti. Biz demokratik hukuk devleti mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

DEVLET GÜVENİLİR OLMAKTAN UZAK

TÜİK’in yayınlamış olduğu rakamlara kimse inanmıyor. Saraydan almış olduğu talimatı rakamlar yansıyor. Pazara gidiyorsunuz almış başını gidiyor, TÜİK’e bakıyorsunuz faiz çok yükselmesin diye uyumlu kalem oynatılmış rakamlar açıklıyor. Sağlık Bakanlığı, vaka sayıları ile ilgili günlük sayı açıklıyor. Valiler, bu rakamların doğru olmadığını söylüyor. Yoğun bakıma kaldırılan sayılara baktığımızda, bu vaka sayılarının doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Tek adam rejiminin sorunları çözdüğüne de kimse inanmıyor. Devletin açıklamış olduğu işsizlik. Enflasyon, vaka sayısı gibi rakamlar var, ama devlet güvenilir olmaktan uzaklaşmış.

SIKINTILARIN VARLIK SEBEBİ AKP

Ekonomide işler uzun zamandır kötü gidiyor. Saray bizim önerilerimizi dikkate almama yönünde özel çaba gösteriyor hatta kendisi başka dünya yaratıyor ve Türkiye’nin krizde olmadığını iddia ediyor. İşinden olan vatandaşlarımızı, TÜİK bile gizleyemiyor. Saray sözcüleri, acı tabloyu salgın etkilerine bağlamaya çalışırken vatandaş uzun zamandır işsizlikle mücadele ediyor. Sıkıntıların nedeni salgın değil bizzat AKP iktidarının varlığıdır. Bu yılın Haziran itibariyle ülkemizde işsiz sayısı 10 milyon 742 bin. Ekonomimiz bu ucube sisteme geçtiğinden beri iş yaratamıyor.

VATANDAŞ BORÇLU

Yapılan yanlışları biz ana muhalefet olarak görüyoruz ve iletiyoruz. Ama iktidar kulak tıkamak konusunda ısrarlı. Merkez Bankası ulusal rezerevleri 9,6 milyar lira geriledi. Doların yükselişinin önüne geçmek için yapılan tüm hamlelere rağmen, geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini gördü. Vatandaşımız borçlu.

BAKANLIK SESSİZ

Ülkemizde refah sistemi bu eğitim sistemine ayak uydurmaya uygun değil. Mardin Mazıdağ’da EBA’yı aktif kullanan oranı yüzde 15 buçuk. EBA ile ilgili hiçbir altyapı yok. Eğitimde eşitsizliği iyice derinleştiriyor. Okullar açılacak mı? Ne zaman açılacak? Ne gibi çalışmalar yapıldı? Bakanlık sessiz.

VATANDAŞ ÇEKTİĞİ EZİYETİ GÖRÜYOR

AKP 2002’de iktidara geldi. Ekonomide iyi işler yaptık diyorlar. Vatandaş çektiği eziyeti görüyor. Asgari ücretli 6 buçuk çeyrek altın alabiliyordu, bugün üç.

AKP iktidara geldiğinden beri dış politikayı, iç politika malzemesi yaptı. Meydanlarda başka, dünya liderleriyle başka. Dış politikası, parti politikasına dönüştürüldü. Suriye’de yaşanan ağır sonuçların bedelini vatandaşlarımız hergün başka sorunlar yaşıyor. Dış politikadan muhalefet, Meclis bilgilendirilir. Hatta TBMM, dahil edilir. CHP olarak AKP’nin basiretsiz dış politikasına rağmen Akdeniz’deki çıkarlarımızı sonuna kadar savunacağımızı söylemek istiyorum. S 400’ler aktif edilecekti, ne oldu? Mitinglerde konuşan tek adam üzerinden ifade edilen aktif etme işi niye konuşulmuyor.

UYARMIŞTIK

(Bakan Akar’ın Meis açıklaması) Günaydın, Sayın Bakana günaydın. Mensup olduğu siyasi parti 18 yıldır iktidarda. Bu alanların silahsızlandırılması konusunda uyarıda bulunduk. Şimdi niye aklınıza geldi?

Egemen güçlere bilgi verip muhalefete vermemek mi millilik: Sayın Çavuşoğlu, bizden bilgi isteselerdi verirdik diyor. Elimizi vicdanımıza koyalım. Dış politika milli olması gereken bir alan. Dış politikanın ne kadan farklı kesimlerden dışişleri bürokrasini de dahil ederek yapılması gerektiğini söyledik. Koşa koşa Trump’u Putin’i arayıp bilgi veriyor mu? AKP ile CHP arası beş dakika… Egemen güçlere bilgi vermeyi, muhalefete bilgi vermemeyi gerektiriyor bu mu milliik? Oruç Reis’i çekiyorsunuz, rutin adım? Bilgi vereceksiniz.

ATATÜRK TARTIŞMASI

(Kaftancıoğlu hakkında Gazi Mustafa Kemal tartışması) Ortada bir tartışma yok. Kaftancıoğlu bir açıklama yaptı. Bizim Atatürk ile sorunu olan Atatürk düşmanlığı yapan kimse olmaz, olmaması normaldir. Çünkü burası Atatürk’ün kurduğu partidir. CHP’de kimsede Atatürk ile sorunu yoktur, mümkün değildir. Bizim tartışma noktamız yoksulluğudur.

KENDİ İŞİNE BAKSINLAR

Macron’un açıklaması hadsiz bir açıklama. Kendi işlerine baksınlar. CHP Macron’dan önce vardı. Onlanla siyaset kurgulacayak bir siyasi parti değil.