CHP’li Şahin: Cumhurbaşkanının açıklaması yasalar karşısında ihaleye fesat karıştırma suçu değil midir?

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2019 Perşembe 3:36 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2019 Perşembe 3:36 pm

CHP Hatay milletvekili Suzan şahin Sakarya tank ve palet fabrikasının özelleştirilmesi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi

Şahin soru önergesinde, Türkiye’nin en değerli arazileri arasında yer alan 1,8 milyon metrekarelik fabrika arazisinin Katarlılara satılması amacıyla özelleştirmenin yapıldığını söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hazine ve Makiye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu soruların yanıtlanarak kamuoyu ile paylaşılmasını istedi;

1)Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirileceği bildirilen Tank Palet Fabrikası ve arazisi,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Mart 2019 tarihinde dediği gibi BMC firmasına devredilmiş midir?

2)Devir işlemi gerçekleşmiş ise ihale ne zaman yapılmıştır? Yapılmış ise fabrikanın özelleştirme işlemleri için “Değer Tespit Komisyonu” oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuş ise komisyon fabrika ve arsanın değer tespitini yapmış mıdır? Komisyon bir değer tespiti yapmış ise bu değer kaç Lira olarak belirlenmiştir?

3)Devir işlemi gerçekleşmiş ve ihale yapılmış ise Resmi Gazete’de yayınlanmadan bu ihale hangi yetkiyle yapılmıştır ve nasıl?

4)19 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘‘Arifiye Tank Palet Fabrikası’nı 25 yıllığına Katar-Türk iş birliği BMC’ye devrettik’’ açıklaması ne ifade etmektedir? Devir işlemi gerçekleşmemiş ise Cumhurbaşkanının bu açıklaması yasalar karşısında
ihaleye fesat karıştırma suçu değil midir?

5)Devir işlemi henüz gerçekleşmemiş ise “Değer Tespit Komisyonu” oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuş ise komisyon değer tespiti yapmış mıdır? Komisyon bir değer tespiti yapmış ise bu değer kaç Lira olarak belirlenmiştir?

6)İhale yapıldı ise; ne zaman, nerede ve Resmi Gazete’de ilan edilmeden nasıl yapılmıştır? Hangi usule göre yapılmıştır? İhaleye kaç firma teklif vermiştir? Verilen
teklifler nelerdir? İhaleyi aldığı söylenen şirkete üretim ve satış garantisi verilmiş midir?

7)İhale yapılmamış ise ihaleyi alacak şirkete üretim ve satış garantisi verilecek midir? Verilecek ise bu garantinin şartları ne olacaktır?

8)Türk Telekom özelleştirmesi sonrası sözleşmeye aykırı arsa ve taşınmazların satıldığı gibi bir durum Tank Palet Fabrikası özelleştirmesi sonrasında da hasıl olur, fabrikanın
üzerinde bulunduğu 1,8 milyon m2’lik arsa Maliye eski Bakanınızın tabiriyle ‘babalar gibi’ satılırsa tasarrufunuz ne yönde olacaktır? Böyle bir durumun gerçekleşmemesi için Bakanlığınızın ne gibi bir önlem ve tasarrufu olacaktır?

9)Fabrikanın üretim skalası nedir? Kurulduğu günden bugüne kadar üretimi yapılan kalemler marka/model ve adetleri nedir?

10) Fabrikada çalışan sivil ve askeri personel sayısı nedir?

11) Fabrikada çalışan askeri ve sivil personel özelleştirmeden sonra da çalışmaya devam edecek midir? Edecek ise askeri personelimiz Katar ordusunun emrinde mi çalışacaklardır?