CHP’li Öztunç Peribacaları’nın yıkılışının videosunu paylaştı

Yayın tarihi: 13 Eylül 2022 Salı 4:16 pm - Güncelleme: 13 Eylül 2022 Salı 10:32 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Nevşehir’de bulunan Peribacaları‘nın yol yapımı için yıkıldığı anların videosunu paylaştı. Ali Öztunç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakan Mehmet Nuri Özsoy’a yıkımı durdurma çağrısı yaptı.

UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 1. Derece SİT alanı olan Nevşehir Ürgüp’teki Peribacaları, yol yapımı için yıkılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise bu yıkımın videolarını paylaştı. Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Ali Öztunç yıkımı, “Anadolu’ya ihanet” olarak niteledi. Öztunç, Kültür Bakanlığı ve Bakan Mehmet Nuri Özsoy’a yıkımı durdurma çağrısı yaptı.

‘GÖREVİNİZ BU İHANETE SON VERMEKTİR’

Öztunç’un paylaşımları şu şekilde:

“Ortahisar – Göreme arasında yol yapacağız diye milyonlarca yıllık peribacaları yıkılıyor. Bu yapılan tarihe, Anadolu’ya ihanettir. Yol başka güzergahtan yapılabilir ama bu peribacaları bir daha asla gelmez. Bu ihanetin hesabını sormak boynumuzun borcu.

UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya’daki peri bacaları iş makineleriyle yıkılıyor. @TCKulturTurizm ve @MehmetNuriErsoy tarih, kültür ve turizm adına binlerce yıllık mirasımıza, varlığımıza iş makineleri saldırıyor. Göreviniz bu rezalete son vermektir.

Kapadokya bölgesinden ihanetin görüntüleri gelmeye devam ediyor. Bu ihaneti, rezaleti durdurun. Dünya’da başka Kapadokya yok, peribacalarına kıymayın. #Peribacalariniyikiyorlar”

CHP İL BAŞKANI GÜLMEZ: ARABANIN BİLE GİRMESİ YASAKLANMALI

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez de yıkım alanına gelerek yaşananlara tepki gösterdi. Kamil Gülmez, “Bu peribacalarının içinde kiliseler var. Burası saklı kilisenin bulunduğu bir alan. Kilisedeki resimler iş makinelerinin titreşiminden dolayı düşüyor. Değil iş makinesinin, arabanın bile girmesi yasaklanmalı” dedi.

Gülmez ayrıca, yol yapımına değil Peribacaları’nın yıkılmasına karşı olduklarını belirterek yol için alternatif güzergahlar olduğunu söyledi. Gülmez, “Binlerce yılda oluşan peribacaları yok ediliyor. Biz yolun yapılmasına karşı değiliz, alternatif yol güzergahları vardır. Ama o güzergahlar denenmeden plansız, programsız bir şekilde yol yapılıyor. İş makineleri çalışıyor” şeklinde konuştu.

Peribacalarına sprey boyalı saldırı