Öztrak’tan şehir hastanelerinin devrine tepki: Türk vatandaşları hizmetin karşılığını dövizle dışarıya ödeyecek

Yayın tarihi: 26 Haziran 2021 Cumartesi 2:11 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2021 Cumartesi 2:15 pm

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, şehir hastanelerinin işletmesinin yabancı bir şirkete devredilmesi ile ilgili olarak, “Devletin ödeme garantisi verdiği şirket, haklarını daha sonra yabancılara satıyorsa, açıkçası burada karşımıza çok vahim bir tablo çıkıyor. Yani Türkiye’de, Türk vatandaşları bu hastanelerde alacakları hizmetin karşılığını dövizle dışarıya ödeyecek” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Kosova Paneli’ne katılmak üzere bulunduğu Adana’da, ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Öztrak; Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat ve İstanbul Başakşehir şehir hastanelerinin işletmesinin Rönesans İşletme Hizmetleri tarafından, Danimarkalı ISS şirketine devredilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Şehir hastanelerinin projelerinin “milletin cebinden tek kuruş çıkmayacak” denilerek başlatıldığını belirten Öztrak, şunları söyledi:

“Verilen garantiler sonucunda çok ciddi paraları bütçeden bu hastanelere ödemek zorunda kalıyoruz. Bütçeden ödenen para kimin parası? Tüyü bitmemiş yetimin parası. Şimdi bu şirket, haklarını götürmüş yabancılara satmış. Biz yabancılara karşı değiliz. Biz her zaman, yabancıların bu ülkede yatırım yapmasından yanayız. Özellikle de istihdam yaratacak ‘yeşil’ dediğimiz sıfırdan yatırımların yapılmasından yanayız.

Mevcut tesislerin alınması açıkçası bir portföy hareketidir. Bunlara da çok fazla karşı değiliz. Ama devletin ödeme garantisi verdiği şirket, haklarını daha sonra yabancılara satıyorsa, açıkçası burada karşımıza çok vahim bir tablo çıkıyor. Yani Türkiye’de, Türk vatandaşları bu hastanelerde alacakları hizmetin karşılığını dövizle dışarıya ödeyecek. Normalde dışarıdan insanların Türkiye’ye gelmesi, Türk tıbbının şu anda ulaştığı seviye, Atatürk’ün kurmuş olduğu tıp fakültelerinin neticesinde geldiğimiz seviye, dışarıdan gelen öğretim görevlilerinin Türk doktorlarını getirdikleri, Cumhuriyetin başlangıcından itibaren bugün Türk tıbbının gelmiş olduğu seviye, bütün dünyaya parmak ısırtıyor.

“FRANSA’NIN VAZGEÇMESİYLE AŞILAR TÜRKİYE’YE GELİNCE AŞILAMAYI BAŞARI İLE YAPTILAR”

Aşıya bakın, doğru düzgün aşı tedariki yapamadılar. Bir türlü olmadı. Ama Fransa’nın Biontech aşısı almasından vazgeçmesiyle ortaya çıkan imkanla Biontech aşıları Türkiye’ye gelince, hızla sağlık çalışanlarımızın muazzam bir fedakarlıkla bu aşılamayı çok büyük başarı ile yaptılar.

Biz sağlık hizmetleriyle döviz kazanmamız gerekirken, dünyanın tıp merkezi olması gerekirken buradan kazanacağımız imkanları, Türk tıbbının bize sağlamış olduğu imkanları dövizle dışarıya transfer edeceğiz. Bu kabul edilebilir bir mesele değildir.”

Öztrak, Katar vatandaşlarının tıp fakültelerine sınavsız ve ücretsiz gireceği iddialarına ilişkin de şunları kaydetti:

“Tam detayını bilmediğim için bu konuda konuşmak istemiyorum. Ama sadece askeri öğrenciler deniyor, şu deniyor bu deniyor, belirli sınırları var deniliyor. Konuyu tam olarak bilmediğim için detayına giremem. Ama bir ülkenin öğrencilerine benim ülkemdeki tıp fakültelerinin kontenjanlarını, sınavsız kullanma imkanı verilmesinin iyi düşünülmesi lazım.

Bizim şu anda tıp gençlerimiz oralarda okumak için büyük emekler harcıyorlar. İşte bugün gençlerimiz üniversite sınavına giriyorlar. Niye uğraşıyor bu çocuklar? Birileri gelsin dışarıdan belli bir kontenjanla onların yerine alsın, diye değil herhalde. O nedenle bu konularda çok dikkatli olmak lazım.”