CHP’li Öztrak: Büyük bir tuzak kuruluyor

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2020 Cuma 4:39 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2020 Cuma 5:16 pm

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ‘Mini istihdam paketi” ile kısa çalışma ödeneğinin 1 Temmuz 2021’e kadar uzatılabileceğini ifade ederek “Bu yasa teklifi ile işçilerimize büyük bir tuzak kuruluyor. Ücretsiz izne gönderilen işçiler, işsiz görünmeyecek, istihdamda sayılacak. Sosyete damat ve ekibinin işsizliği düşük göstermek için bulduğu yeni yöntem de bu” dedi.

Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında söz konusu yasa teklifi ile işverenlerin istedikleri işçiyi, bir yıl boyunca ücretsiz izne gönderebileceğini belirtti. Öztrak, ücretsiz izne gönderilen işçilerin ise işsiz görünmeyip istihdamdan sayılacağını söyleyerek “Sosyete damat ve ekibinin işsizliği düşük göstermek için bulduğu yeni yöntem de bu” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’A YANIT

Öztrak, Erdoğan’ın, “Kıdem tazminatı hususunda adil bir konuma getirmeden bu adımı bu şekliyle atmak adil değil, doğru değil” sözlerine de yanıt verdi. “Kıdem tazminatı meselesini kim çıkarttı?” diye soran Öztrak,  “Saray’ın sosyete damadı. Şimdi adil olmayan bir düzenleme yapamayız diye bu işten vazgeçmiş görünüyorlar. Yaptıkları diğer düzenlemelere bakarsanız hepsi adaletsiz” dedi.

Erdoğan’dan Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama

‘YUKARI TÜKÜRSE BIYIK, AŞAĞI TÜKÜRSE SAKAL’

Öztrak şöyle konuştu:

“İktidar, TBMM’ye adına “mini istihdam paketi” dediği bir yasa teklifi getirdi. Bu yasa teklifi ile işçilerimize büyük bir tuzak kuruluyor. Ağustos ayında sona erecek ücretsiz izin uygulaması 1 Temmuz 2021’e kadar uzatılıyor. Böylece işverenler istedikleri işçiyi, istedikleri sürede bu bir yıl boyunca ücretsiz izne gönderebilecekler. Ücretsiz izne gönderilen işçiler, işsiz görünmeyecek, istihdamda sayılacak. Peki, bir yıl boyunca işçilerimiz ayda 1170 lira ile nasıl geçinecek? Evinin kirasını, faturalarını, mutfak masraflarını nasıl karşılayacak? Bu koşulları beğenmeyip yeni iş aramak için işinden istifa etse ne kıdem tazminatından ne de ihbar tazminatından yararlanabilecek. Yani işçimiz, ‘yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal’. Bu yapılanın adı ‘ücretsiz izin değil’, ‘zorunlu işsizliğe’ mahkûmiyettir.

Emekçi bir yıl boyunca 1170 liraya mahkûm olacak. Ama işbaşı yapmadığı halde işsiz görünmeyecek. Böylece sosyete damadın işsizlikteki bozuk karnesi, daha da bozulmayacak. Talimatlı marketlerden fiyatları toplayıp, enflasyonu düşük gösteren sosyete damat ve ekibinin işsizliği düşük göstermek için bulduğu yeni yöntem de bu.”

Saray’ın istihdam paketi: İşçinin kaderi Erdoğan’ın elinde

Tunceli’de kaza: Yaralılar var